Spanać ne treba podgrevati
Foto: ShutterstockSpanać je jedno od najnutritivnijih lisnatih povrća, bogat gvožđem, kalcijumom, vitaminima B1, B2 i C, kao i antioksidansom luteinom koji štiti oči i usporava starenje kože. Međutim, sadrži i oksalnu kiselinu i nitrate koji otežavaju apsorpciju gvožđa i mogu biti štetni ako se voda u kojoj se kuva ne odbaci.
Nutricionisti ističu da kuvanje spanaća s mlekom nije samo kulinarska tradicija, već i naučno opravdana praksa. Oksalna kiselina se vezuje za kalcijum iz mleka, čime se smanjuje njeno negativno dejstvo na organizam. Kravlje mleko se pokazalo efikasnijim od biljnih alternativa, posebno u kombinaciji sa spanaćem u smutijima.
Studije iz Švedske pokazuju da mleko olakšava varenje luteina, antioksidansa koji ima snažna antiinflamatorna svojstva. Osobe sklone hroničnim upalama trebalo bi da češće konzumiraju spanać s mlekom, jer lutein može ublažiti simptome i usporiti degenerativne procese.

Spanać ne treba podgrevati – pripremajte ga svež za svaki obrok. Vodu u kojoj se kuva obavezno bacite. Za maksimalnu korist, koristite punomasno kravlje mleko i izbegavajte biljne zamene.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







