Otkrijte stari bakin savet koji čuva ajvar i džem od buđi
Foto: ShutterstockKada se priprema zimnica, svi ulažemo trud da sve bude ukusno i dobro spremljeno.
Ali, koliko puta vam se desilo da otvorite teglu ajvara ili džema i na površini ugledate buđ? To ume da pokvari i volju i trud. Naše bake su znale male, ali zlata vredne trikove da sačuvaju zimnicu zdravom i bezbednom mesecima.
Buđ se najčešće javlja zbog viška vlage, nedovoljno pasterizacije ili ako poklopci i tegle nisu dobro sterilisani. Čak i mala količina vazduha u tegli može da bude "pozivnica" za kvarenje.
Bake su imale jednostavno rešenje – kada napune i zatvore tegle, preko zimnice su sipale tanak sloj vrelog ulja ili posipale malo konzervansa (salicila).
Ulje stvara zaštitni sloj koji sprečava dodir zimnice sa vazduhom, dok salicil zaustavlja razvoj mikroorganizama. Zahvaljujući tome, ajvar i džem su mogli da stoje čitave zime bez trunke buđi.
Osim tog trika, bake nikada nisu preskakale sterilizaciju. Tegle i poklopce obavezno su prale, zatim su ih zagrevale u rerni ili prelile vrelom vodom, a tek onda punile. Tako su znale da će zimnica ostati bezbedna i trajna.
Ako ne želite da koristite konzervans, dovoljno je da stavite tanak sloj ulja ili džem pospete tankim slojem kristal šećera pre zatvaranja. Moderniji način je i pasterizacija tegli u rerni ili velikom loncu sa vodom – toplota dodatno uništava bakterije i gljivice.
Sitnica poput sloja ulja ili malo dodatne pažnje može da učini veliku razliku – baš kao što su to znale naše bake. Tako će vaš ajvar i džem ostati mirisni i ukusni do samog proleća, piše B92.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







