Nemojte čekati da uvene
Pšenica simboliše život i obilje, a period do Božića tako ispunjava nadom i radošću sve do tog velikog hrišćanskog praznika. Bujna i zdrava pšenica postaje vizualni podsetnik na blagostanje i obilje koje porodica može da očekuje u budućnosti, ali da li ste znali da je korisna za naš organizam?
Ne dozvolite da uvene, već je koristite kao nutritivni smuti. Ova zelena dekoracija praznične trpeze seje se od 17. do 19. decembra kao nagoveštaj prazničnih i porodičnih slavlja koje nas očekuju tokom prvog meseca u novoj godini.
Osim dekorativne uloge, "zeleni jež" sa svećom u sredini ima i simbolično značenje. Božićno žito je simbol plodnosti, zahvalnosti, novog života i njegove obnove. Samim izgledom daje zelenilo i nadu usred zime i snega, a evo šta možete da učinite s njom nakon praznika.
Umesto da čekate da lepo rezana pšenica o kojoj se brinete više od dve nedelje uvene i bude bačena u smeće, pretvorite je u zdrav obrok.
Da, dobro ste pročitali. Božićna pšenica je veoma zdrava i zaslužuje mnogo više pažnje nego što dobija u decembru. Mlada pšenica sadrži sedam puta više vitamina C od pomorandže, istu količinu beta-karotena od šargarepe i pet puta više gvožđa od spanaća. S pravom nosi titulu prirodnog multivitamina i kao takav je zaista dragoceno blago zdravlja.
To je koncentrisana zelena superhrana, bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i hlorofilom. Korisnost mladog lišća pšenice otkrili su Egipćani, a kasnije i Grci, Rimljani i stari Kinezi, a ono je potpun i najkvalitetniji prirodni izvor hranljivih materija od bilo kog drugog zelenog povrća.
Koje su blagodeti ove biljke za naš organizam mogli bismo nabrajati unedogled, a ovo su samo neke od njih: pročišćava krv, deluje antiseptički na naš organizam, podstiče plodnost, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija, kod nesanice i poremećaja varenja, čini zube i usnu šupljinu zdravijima i jedan je od "najboljih prijatelja" za imunitet i detoksikaciju, što je mnogima danas potrebno. Zbog toga je najjednostavniji način da je upotrebite da napravite smuti.
Njen ukus je veoma blag, pa će se pšenica vrlo lako mešati s drugim voćem ili povrćem, kao što su cvekla ili spanać. Nudimo vam voćnu opciju koja će nahraniti vaše telo i očistiti nagomilane toksine.
Dodajte sve sastojke u blender i izmiksajte. Po želji dodajte šećer ili steviju.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.