Pravilno čuvanje hrane i korišćenje ovih pravila smanjuje rizik od kvarenja i osigurava da ostaci obroka ostanu sigurni za jelo
Foto: PixabayOstaci hrane, bilo da su pripremljeni kod kuće ili naručeni, često se čuvaju u frižideru, ali nepravilno rukovanje njima može da poveća rizik od kvarenja i trovanja.
Važno je da znate kako se ostaci hrane pravilno skladište kako biste mogli opet da ih konzumirate.
Vrelu ili toplu hranu ne bi trebalo odmah da stavljate u frižider, najbolje je da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je staviti u frižider u periodu do dva sata.
Brže hlađenje omogućava podela hrane na manje porcije i stavljanje u plitke posude ili kese pre spremanja.
Maksimalno vreme tokom kojeg hrana može ostati van frižidera pre nego što postane nesigurna za jelo je otprilike dva sata. Ovo se pravilo odnosi na sve kvarljive namirnice, uključujući kuvane ostatke, meso, ribu, jaja, mlečne proizvode, kao i naseckano voće i povrće.
Ostaci hrane koji su pravilno ohlađeni i spremljeni u frižideru sigurni su za konzumiranje, ali ih je najbolje konzumirati u roku od 48 sati ili zamrznuti ako ih ne možete odmah iskoristiti.
Pravilno čuvanje hrane i korišćenje ovih pravila smanjuje rizik od kvarenja i osigurava da ostaci obroka ostanu sigurni za jelo.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







