Zaboravili ste da izvadite meso iz zamrzivača, a gosti su pred vratima? Možda vam se čini da je jedina mogućnost naručiti picu ili otvoriti konzervu tunjevine. Ali čekajte – postoji nada.
Foto: ShutterstockOdmrzavanje mesa nije samo pitanje praktičnosti, već i sigurnosti. Neispravno odmrznuto meso može postati pravo bojno polje za bakterije, a rezultat može biti daleko gori od promašenog ručka. Međutim, s pravim tehnikama možete svoje smrznuto meso pretvoriti u savršenu sirovinu za obrok u samo nekoliko minuta.
Možda se pitate zašto ne možete jednostavno ostaviti meso na radnoj ploči i čekati da se odmrzne. Problem je u tome što meso nije samo komad proteina – to je savršena podloga za mikroorganizme koji čekaju priliku za razmnožavanje.
Kada se meso odmrzava na sobnoj temperaturi, stvara se ono što stručnjaci nazivaju "opasnom zonom" – temperaturni raspon između 4 °C i 60 °C u kojem bakterije mogu udvostručiti svoj broj svakih 20 minuta. Zamislite to kao da ostavljate otvorena vrata svog doma i pozivate sve neželjene goste da uđu.
Površina mesa zagreva se mnogo brže od unutrašnjosti, što znači da dok je središte još uvek smrznuto, spoljašnji slojevi mogu postati pravo utočište za salmonelu, E. coli i druge opasne mikroorganizme. Rezultat? Probavne tegobe koje mogu potrajati danima.
Tradicionalne metode koje deluju
Odmrzavanje u frižideru možda nije najbrže rešenje, ali je svakako najsigurnije. Ova metoda deluje poput usporenog, ali pouzdanog prijatelja – možda neće rešiti vaš problem odmah, ali vas neće ni izneveriti.
Meso treba premestiti iz zamrzivača u frižider 24 sata pre planiranog kuvanja. Za veće komade, poput celog pileta ili velikog komada svinjetine, biće potrebno i do 48 sati. Ova metoda održava temperaturu mesa između 0 °C i 4 °C, što sprečava rast bakterija.
Ključni trik je postaviti meso na tanjir kako biste prikupili sve sokove koji se otapaju. Ti sokovi nisu samo neuredni – oni su i potencijalni izvor unakrsne kontaminacije ako dospeju na druge namirnice u frižideru.

Kada nemate 24 sata, ali imate sat ili dva, hladna voda postaje vaš saveznik. Ova metoda je poput brzog voza – brža od frižidera, ali sigurnija od drastičnijih mogućnosti.
Stavite meso u nepropusnu plastičnu kesu (ovo je ključno jer ne želite da voda dođe u dodir s mesom) i uronite je u veliku posudu hladne vode. Voda mora biti hladna – ne mlaka, ne sobne temperature, već zaista hladna.
Menjajte vodu svakih 30 minuta. Zašto? Zato što se voda oko mesa postepeno zagreva i gubi svoju sposobnost brzog prenosa toplote. Ovom metodom pola kilograma mesa će se odmrznuti za otprilike sat vremena.
Brze metode za hitne slučajeve
Mikrotalasna pećnica može biti vaš heroj ili najveći neprijatelj, u zavisnosti od toga kako je koristite. Većina modernih mikrotalasnih ima funkciju odmrzavanja koja koristi smanjenu snagu kako bi postepeno zagrejala meso.
Ključno je podesiti tačnu težinu mesa i koristiti funkciju odmrzavanja, a ne najjaču snagu. Najjača snaga će početi da kuva spoljašnji deo mesa dok je unutrašnjost još uvek smrznuta – zamislite to kao pokušaj da naučite novu veštinu tako što odmah skočite na napredni nivo.
Važno upozorenje: meso odmrznuto u mikrotalasnoj pećnici morate odmah termički obraditi. Ne možete ga ostaviti za kasnije jer je delimično zagrejano i nalazi se u opasnoj temperaturnoj zoni.
Evo metode koja će vas možda iznenaditi svojom efikasnošću. Umesto hladne vode, koristite toplu vodu temperature oko 40–50 °C. Ovo može zvučati protivrečno onome što smo rekli o temperaturama, ali postoji razlog zašto to deluje.
Ključ je u stalnom protoku. Stavite meso u vodonepropusnu kesu i postavite je pod mlaz tople vode ili u posudu s toplom vodom koju neprestano menjate. Temperatura od 40–50 °C nije dovoljno visoka da počne da kuva meso, ali je dovoljno topla da dramatično ubrza proces odmrzavanja.
Ovom metodom možete odmrznuti manje komade mesa za samo 10–15 minuta. To je kao da imate vremensku mašinu za meso!
Bezbednosni aspekti koje ne smete zanemariti
Kako znati da li je vaše odmrznuto meso još uvek ispravno? Vaša čula su najbolji pokazatelji. Dobro očuvano meso neće imati neugodan miris, neće biti sluzavo na dodir, a boja mu neće biti sivkasta ili zelenkasta.
Ako meso ima kiseo ili čudan miris, to je znak da su bakterije već počele svoj posao. U tom slučaju, bez obzira na to koliko vam je žao da bacite hranu, bezbednost je na prvom mestu.
Jednom odmrznuto meso ne smete ponovo zamrzavati, osim ako ga niste prethodno termički obradili. Zašto? Svaki ciklus zamrzavanja i odmrzavanja mesa povećava rizik od rasta bakterija.
Zamislite to kao da s knjigom izlazite na kišu, sušite je, pa je ponovo iznosite na kišu. Nakon nekoliko ponavljanja, knjiga neće biti u istom stanju kao na početku.
Praktični saveti iz iskustva
Najbolji trik za brzo odmrzavanje je... da vam ono uopšte ne zatreba! Kada kupujete meso, razmislite kada ćete ga koristiti. Ako znate da ćete ga kuvati u nedelju, premestite ga iz zamrzivača u frižider u petak uveče.
Takođe možete podeliti veće količine mesa u manje porcije pre zamrzavanja. Nekoliko manjih komada odmrznuće se mnogo brže od jednog velikog bloka.
Deblji komadi mesa traže više vremena za odmrzavanje. Ako možete, kupujte tanje odreske ili iseckajte meso na manje komade pre zamrzavanja. Ova jednostavna promena može skratiti vreme odmrzavanja za više od pola.
Kada koristite metodu hladne vode, dodajte nekoliko kockica leda u vodu kako biste je održali zaista hladnom. Voda iz slavine često nije dovoljno hladna, naročito leti.
Uobičajene greške koje treba izbeći:
Ovo je možda najčešća greška. Čini se logičnim – na radnoj ploči je toplije, pa će se meso brže odmrznuti. Ali kao što smo objasnili, to je direktan put do trovanja hranom.
Neki misle da je toplija voda uvek bolja. Ali stajaća topla voda može početi da kuva površinu mesa dok je unutrašnjost još uvek smrznuta. To je kao da pokušavate da osušite mokru odeću fenom za kosu samo na jednom mestu – dobićete vruću tačku, ali ostatak će ostati mokar, piše N1 Zagreb.
Nakon rukovanja sirovim mesom, operite ruke, pribor i sve površine koje su došle u dodir s mesom. Ovo nije samo dobra praksa – to je nužnost.
Odmrzavanje mesa ne mora biti stresno iskustvo koje kvari vaše kulinarske planove. S pravim tehnikama i malo planiranja, možete pretvoriti smrznuto meso u savršenu sirovinu za vaš obrok bez ugrožavanja bezbednosti hrane.
Zapamtite: najbolje je odmrzavanje ono koje planirate unapred, ali kada se nađete u hitnoj situaciji, imate mogućnosti. Bilo da odaberete sigurnu metodu hladne vode ili brži trik s toplom vodom, ključ je u razumevanju procesa i poštovanju osnovnih bezbednosnih pravila.
Sledeći put kada se suočite sa smrznutim mesom i kratkim rokom, nećete paničiti. Umesto toga, odabraćete pravu metodu za svoju situaciju i pripremiti ukusan obrok koji će vaša porodica ili gosti pamtiti iz pravih razloga.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







