Vrlo je važno da s vremena na vreme detaljnije operemo daske koje svakodnevno koristimo za sečenje namirnica
Naše daske za sečenje mogu biti ozbiljno leglo bakterija, ma koliko mislili da smo ih dobro oprali. Zbog toga je bitno da najmanje jednom mesečno primenimo još neke metode pranja i dezinfekcije.
Plastičnu dasku možete bez problema prati u mašini za sudove, ali to nikako ne radite i sa drvenom, ona je osetljiva.
Plastične i drvene daske bi bilo dobro povremeno prebrisati sirćetom i izribati polovinom limuna, a evo kako svaku posebno čistiti.
Ukoliko vaša plastična daska ima mrlje i više nije bela kao kad ste je kupili, napravite gustu smesu od jedne kašike soda bikarbone, jednake količine soli i kašike vode.
Nanesite to na dasku, izribajte sunđerom u svim smerovima i ostavite neka stoji desetak minuta pa isperite toplom vodom.
Ukoliko su mrlje tvrdokorne, onda se poslužite ovim trikom - u 4 litre vode stavite 15 ml izbeljivača. Uronite celu plastičnu dasku u to i ostavite oko pet minuta. Izvadite, isperite je, osušite i ostavite na njeno mesto.
Donosimo vam dva jednostavna načina kako očistiti drvenu dasku za sečenje, posebno nakon što na njoj sečete meso.
Izribajte je sirćetom - nanesite sirće, protrljajte i ostavite 10 minuta, a potom isperite vrućom vodom.
Izribajte je sodom bikarbonom - pospite sodu po dasci, potom prelijte sirćetom, ostavite desetak minuta pa isperite vrućom vodom.
Tu je i trik kako dezinfikovati drvenu dasku i rešiti je sitnih linija od sečenja. Sve što vam je potrebno su limun, krupnija morska so i kokosovo ulje.
Stara izgrebana daska na kojoj svakodnevno sečete namirnice biće kao nova. Osim toga, ovim postupkom ćete je i dezinfikovati.
Stavite so na dasku pa je polovinom limuna dobro istrljajte - to će izjednačiti površinu daske da se tragovi rezanja nožem ne vide, a i uništiće neke mikroorganizme naslagane na površini. Kada ste gotovi, dasku samo prebrišite.
Sledeći korak je poliranje kokosovim uljem. Stavite kašičicu ulja na dasku pa je istrljajte dobro čistim sunđerom ili krpicom.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.