Kako da pravilno pripremite povrće za zamrzavanje

Evo uputstava za zamrzavanje raznih vrsta povrća i saveta kako da ga pripremite i skladištite

19.10.2024. 18:12
  • Podeli:
povrće pixabay-6713da1920437.webp Foto: Pixabay

Mnogo vrsta povrća može se uspešno zamrzavati, ali je važno pravilno ga pripremiti kako bi se sačuvali ukus, tekstura i hranljive materije.

Evo uputstava za zamrzavanje raznih vrsta povrća i saveta kako da ga pripremite i skladištite:

1. Grašak

Priprema: Očistite ga i blanširajte 2-3 minute u ključaloj vodi. Potom ga brzo ohladite u ledenoj vodi da biste zaustavili proces kuvanja.

Čuvanje: Osušite grašak i rasporedite ga po plitkom plehu u jednom sloju, pa zamrznite. Nakon toga ga prebacite u kesu ili posudu.

2. Šargarepa

Priprema: Oljuštite i isecite na kockice, kolutiće ili štapiće. Blanširajte 2-3 minute, zatim ohladite u ledenoj vodi.

Čuvanje: Osušite, rasporedite u jednom sloju, zamrznite, a zatim prebacite u posudu ili kesu.

3. Brokoli i karfiol

Priprema: Očistite, podelite na cvetiće i blanširajte 3-4 minute. Potom ih stavite u ledenu vodu da se ohlade.

Čuvanje: Osušite, zamrznite na plehu, pa prebacite u kesu ili posudu.

4. Paprike

Priprema: Isecite papriku na trakice, kockice ili kolutove (ne morate je blanširati).

Čuvanje: Rasporedite u jednom sloju na plehu, zamrznite i prebacite u kesu ili posudu.

5. Tikvice

Priprema: Isecite na kolutiće ili kockice i blanširajte 2-3 minute, pa brzo ohladite.

Čuvanje: Nakon što se osuše, zamrznite u jednom sloju i prebacite u kesu.

6. Spanać, blitva i kelj

Priprema: Blanširajte listove spanaća, blitve ili kelja dve minute. Ohladite u ledenoj vodi, ocedite i osušite.

Čuvanje: Nakon što se listovi osuše, možete ih prebaciti direktno u kesu ili formirati kuglice od listova i zamrznuti.

7. Luk i beli luk

Priprema: Luk i beli luk možete naseckati na kockice, a nije neophodno blanširanje.

Čuvanje: Prebacite direktno u kesu ili posudu i zamrznite.

8. Paradajz

Priprema: Paradajz se obično blanšira (30 sekundi u ključaloj vodi), pa se skine kora, a potom se seče ili pasirano zamrzava.

Čuvanje: Možete ga staviti u posude ili kese, u komadima ili kao pire.

9. Boranija

Priprema: Operite boraniju pod mlazom hladne vode. Odsecite vrhove i krajeve mahunarki. Ako želite, isecite boraniju na kraće komade (po želji, obično na dužinu od 3-4 cm). Blanširajte 2-3 minute u ključaloj vodi. Potom ih brzo ohladite u ledenoj vodi da biste zaustavili proces kuvanja.

Čuvanje: Osušite, rasporedite u jednom sloju, stavite pleh u zamrzivač dok boranija ne postane čvrsta (obično nekoliko sati), a zatim prebacite u posudu ili kesu.

Opšti saveti

Blanširanje: Blanširanje povrća u ključaloj vodi na nekoliko minuta, a zatim hlađenje u ledenoj vodi, ključno je za očuvanje boje, ukusa i hranljivih materija. Osim toga, usporava kvarenje.

Pakovanje: Koristite kese za zamrzavanje ili hermetički zatvorene posude kako biste sprečili ulazak vazduha i stvaranje leda. Ostavite malo prostora u posudama jer se povrće može proširiti prilikom smrzavanja.

Čuvanje: Povrće možete čuvati u zamrzivaču 8-12 meseci, ali najbolje ga je iskoristiti unutar šest meseci kako bi se sačuvali ukus i tekstura.

Zamrznuto povrće je idealno za korišćenje u kuvanim jelima, čorbama i varivima, pišu Nezavisne.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()