Kako da se testenina ne lepi: Šest saveta za nenadmašno kuvanje paste

Ako se samo malo potrudite, postići ćete izvanredne rezultate

02.02.2024. 15:41
  • Podeli:
testenina, pasta, kuvanje - profimedia-65bcfe8db9b78.webp Foto: Profimedia

Testenina je jedan od onih svestranih obroka koji može da posluži kao osnova za niz različitih jela, od klasičnih italijanskih do inovativnih, modernih kreacija.

Međutim, priprema savršene testenine može ponekad biti izazovna, posebno kada se suočimo s problemom lepljenja testenine tokom kuvanja.

Da biste uživali u savršeno skuvanoj testenini koja nije zalepljena, važno je slediti nekoliko ključnih saveta.

1. Koristite dovoljno vode

Osnovno pravilo za sprečavanje lepljenja testenine jeste korišćenje dovoljne količine vode. Za svakih 100 grama testenine, preporučuje se upotreba najmanje jedne litre vode. Ovo osigurava da testenina ima dovoljno prostora da pliva dok se kuva, smanjujući šansu za lepljenje. Postoji i trik za kuvanje testenine bez vode.

2. Meštajte testeninu

Ključno je i redovno mešanje testenine tokom prvih nekoliko minuta kuvanja. Ovo pomaže u sprečavanju lepljenja testenine za dno lonca ili međusobno. Jednostavno koristite drvenu varjaču ili viljušku da nežno promešate testeninu nakon što je dodate u provrelu vodu.

3. Pravilno solite vodu

Dodavanje soli u vodu za kuvanje ne samo da poboljšava ukus testenine, već pomaže i u sprečavanju lepljenja. So menja tačku ključanja vode, što može pozitivno uticati na teksturu testenine. Preporučuje se dodavanje 1-2 kašičice soli po litru vode – naravno, pre nego što ubacite testenunu.

4. Kuvajte na konstantnoj temperaturi

Voda bi trebalo da vri tokom celog procesa kuvanja testenine. Slaba vatra može uzrokovati lepljenje testenine jer se ne kuva ravnomerno. Osigurajte da je vatra dovoljno jaka da održi konstantno ključanje, ali ne toliko jaka da izazove prelivanje vode.

5. Nikako ne dodajte ulje u vodu

Postoji netačan mit da dodavanje ulja u vodu za kuvanje sprečava lepljenje testenine, ali to može zapravo da uradi potpuno suprotno. Ulje će, naime, da zamasti pastu pa se sos neće lepo uhvatiti za nju nakon kuvanja.

6. Imajte spreman sos

Potrudite se da vaš sos bude gotov ili skoro gotov u trenutku kada vam se testenina skuvala, kako biste je odmah složili, jer je to što testenina stoji u vazduhu razlog zašto može da se zalepi i nakon što se skuva.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()