Kako perete voće i povrće? Samo na ovaj način ćete se rešiti bakterija i pesticida

Obratite pažnju

30.03.2023. 11:37
  • Podeli:
Voće i povrće (2)-640754bc1f23a.webp Foto: Pixabay

Proverite i primenite ove načine pranja kako biste uklonili sve bakterije i pesticide.

Pranje pirinča se praktikuje ne samo zbog prljavštine, već i da bi se skinuo skrob sa njega zbog kojeg se za vreme kuvanja slepi.

Kupus

Uklonite prva dva sloja lišća sa kupusa, kelja i sličnog povrća, isecite na četvrtine i potopite u vodu u koju ste sipali malo sirćeta. Posle nekoliko minuta isperite čistom vodom. Kod karfiola treba odvojiti cvetove pre potapanja.

Meso

Stručnjaci kažu da ga ne treba prati pre kuvanja jer se tako uklanjaju i sokovi iz mesa. Ali zato treba da se peče, prži ili kuva na temperaturi od najmanje 75 stepeni jer će se tako uništiti bakterije koje se nalaze na mesu. 

Najsigurnije je koristiti kuhinjski termometar.

Pečurke

Ne potapajte ih u vodu, jer će se raspasti. Svaku kratko prooperite pod mlazem hladne vode i stavite na ubrus da se ocede.

Jabuke

Pune su pesticida, pa nikako ne preskačite potapanje u vodi sa malo sode bikarbone. Neka stoje 10-15 minuta. Tako uklonite štetne materije i sa krušaka, paprika, paradajza i drugog voća i povrća koje se ne ljušti.

Zelena salata

Treba je potopiti u vodu desetak minuta i bez mešanja izvaditi, jer će štetne materije pasti na dno. Zatim list po list properite pod mlazem hladne vode.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()