Kako pravilno oprati grožđe? U ovome je tajna

Pravilnim ispiranjem grožđa skidate bakterije i pesticide

09.10.2025. 21:20
  • Podeli:
jesen jabuke grožđe-68da5040b13cb.webp Foto: Pixabay

Grožđe je jedno od omiljenijih vrsta voća, ali retko ko ga opere kako treba. Tokom berbe, transporta i skladištenja, grožđe dolazi u kontakt sa zemljom, vodom i ljudskim rukama, pa se na njemu mogu zadržati bakterije i ostaci pesticida.

Stručnjaci za bezbednost hrane upozoravaju da se upravo na ovakvom voću često kriju nevidljivi uzročnici trovanja hranom.

Mnogi ljudi grožđe samo brzo isperu pod mlazom vode ili ga uopšte ne operu. To je greška, jer se prljavština i bakterije zadržavaju na kožici koju jedemo. Zato je važno znati kako se grožđe pravilno pere kod kuće.

Kako pravilno oprati grožđe?

Operite ruke toplom vodom i sapunom pre nego što krenete da dirate grožđe ili bilo koje drugo voće.

  • Stavite grožđe u cediljku i isperite ga pod mlazom hladne vode. To je efikasnije od potapanja u posudi sa vodom.
  • Protresite i nežno protrljajte bobice rukama dok voda teče – pokret pomaže da se skinu bakterije i naslage sa kožice.
  • Ne koristite sapun, sirće, hemikalije ili posebne preparate za pranje voća. Oni nisu namenjeni za hranu i mogu ostaviti štetne tragove.
  • Obrišite grožđe čistim ubrusom ili krpom. Na taj način uklanjate preostale klice i vlagu koja ubrzava kvarenje.


 

Ove jednostavne mere smanjuju rizik od bakterija poput salmonele, listerije ili Ešerihije.

Zašto je pranje važno čak i kad grožđe izgleda čisto?

Voće može izgledati besprekorno, a da ipak nosi bakterije koje ne vidimo. Grožđe je posebno nezgodno jer su bobice zbijene pa u udubljenjima lako ostaju nečistoće i mikroorganizmi.

Osim zaštite zdravlja, pranje i sušenje grožđa produžava mu i svežinu u frižideru. Ako se ostavi prljavo ili mokro, brže se kvari i hvata buđ.

Može li pranje ukloniti pesticide?

Tekuća voda ispere deo pesticida, ali ne i sve tragove. Ipak, ovo je najefikasniji način da smanjite njihovo prisustvo, bez obzira da li kupujete organsko ili obično grožđe.

Ako želite da budete temeljni, možete skidati bobice sa peteljke i ispirati ih pojedinačno, ali to nije obavezno. Najbitnije je da voda stalno teče dok grožđe perete.

 

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()