Da li ste stavili previše soli u supu ili gulaš? Dodajte malo sirćeta i pokušajte da spasete dan!
Sirće je jedan od glavnih sastojaka u domaćinstvu. Ovaj proizvod će poboljšati ukus gotovo svakog jela. Neophodan je za pripremu marinada za prelive za meso i salatu. Sastavni je deo salata, a litar običnog belog sirćeta košta u proseku oko 150 dinara, piše Punkufer.hr.
Bobičasto voće, posebno organsko, ima kratak rok trajanja. Borovnice, maline, kupine i druge bobice mogu da počnu da trunu u roku od 24 sata od kupovine. Da biste sprečili truljenje, važno je da ih dobro operete odmah nakon što ih donesete kući.
Izvadite bobice iz ambalaže i potopite u mešavinu vode i sirćeta u odnosu 5:1. U jedan litar vode sipajte oko 200 ml sirćeta i ostavite da odstoji oko pet minuta.
Istraživanja su pokazala da sirćetna kiselina pomaže u uništavanju spora plesni i bakterija sa površine voća, čime se produžava njihov rok trajanja. Ne brinite, posle pranja nećete osetiti ukus sirćeta na voću.
Ljuštenje kuvanih jaja ponekad može biti izuzetno težak zadatak jer je nemoguće odvojiti ljusku od kuvanog jajeta, a da je ne oštetite. Ako želite da sprečite ovaj scenario, dodajte malo sirćeta u vodu u kojoj planirate da kuvate jaja – oko dve kašičice običnog belog sirćeta. Sirće će omekšati ljusku tokom kuvanja i olakšati vam posao.
Alkoholno sirće takođe olakšava poširanje jaja. U vrelu vodu u kojoj planirate da poširate jaja stavite jednu kašičicu belog sirćeta - kiselina će pomoći da se jaje ne raspadne u šerpi, a belanac da zadrži oblik.
Da biste dobili najbolje kuvano voće za pravljenje krompir salate, korisno je dodati malo sirćeta. Časopis Home Cook World predlaže da za krompir koji planirate da kuvate oko 30 minuta u ključalu vodu dodate malo sirćeta oko 13. minuta kuvanja.
Dodavanje sirćeta u ključalu vodu stvoriće tanku koru na spoljašnjem sloju krompira. Ova kora će pomoći krompiru da zadrži oblik, sprečavajući ga da se raspadne i postane kašasta.
Da li ste stavili previše soli u supu ili gulaš? Dodajte malo sirćeta da pokušate da uravnotežite ukuse.
Sirće je sastavni deo mnogih marinada. Ovo nije iznenađujuće kada ovaj sastojak efikasno omekšava (žilavo) meso – možete koristiti sve, od vina i jabukovog sirćeta do običnog belog sirćeta.
Ako u testo za hleb dodate jednu kašiku jabukovog sirćeta, ono će bolje i brže da reaguje sa kvascem i ubrzaće njegovo aktiviranje, ali će hlebu dati i odličan ukus.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.