Nisu krive samo grickalice: Namirnice koje usporavaju metabolizam

Leti čest posegnemo za nezdravom hranom

17.08.2024. 19:51
  • Podeli:
shutterstock_629135168 grickalice, kokice, slatkiši, nezdrava hrana, čips, perece-65997410b744d.webp Foto: Shutterstock

Dijetetičari i nutricionisti Trista Best i Krutika Nanavati upozorili su na tri  namirnice koje mogu da uspore metabolizam i otkrile određene zdravije alternative.

1. Čips

Čips je klasična letnla užina, ali može negativno da utiče na metabolizam. Rafinisani ugljeni hidrati u čipsu se brzo probavljaju, što dovodi do brzih skokova nivoa šećera u krvi i kasnijih padova. Ovaj proces može usporiti vaš metabolizam, što otežava sagorevanje dodatnih kalorija. Pored toga, visok sadržaj masti i kalorija može dovesti do povećanja telesne težine, posebno ako se konzumira u velikim količinama.

Zato čips možemo zameniti prženim kokicama, začinjenim začinskim biljem, ili probati hrskave štapiće od povrća (biber, šargarepa, celer...) sa humusom. Ove opcije sadrže manje kalorija i neće poremetiti metabolizam, ističu stručnjaci.

2. Kobasice

Kobasice su još jedan letnji favorit koji može poremetiti metabolizam. Ovo prerađeno meso je često prepuno nezdravih masti, kalorija i natrijuma, što može usporiti vaš metabolizam i uzrokovati povećanje težine.

"Kobasice često sadrže razne aditive, poput nitrita, nitrata, punila i ukusa. Obično su bogate zasićenim mastima, što doprinosi debljanju i povećava rizik od srčanih oboljenja", upozorava Nanavati. On preporučuje pileće ili ćureće kobasice kao niskokaloričnu opciju koja ne šteti metabolizmu.

3. Hot dog

Hot-dogovi su osnovna namirnica na letnjem roštilju, ali njihov visok sadržaj zasićenih masti, kalorija i aditiva može negativno uticati na metabolizam i zdravlje srca. Ovo prerađeno meso je povezano sa povećanjem telesne težine i može usporiti metabolizam, što otežava telu da sagorijeva višak kalorija.

"Kao i kobasice, viršle su pune aditiva i konzervansa. Osim toga, bogate su mastima i natrijumom, što može negativno da utiče na vaš metabolizam i zdravlje srca", ističe Nanavati.

Ona savetuje da razmislimo o pečenju nemasnog mesa, kao što su kobasice od piletine ili ćuretine, ili da se odlučimo za alternativu na bazi biljaka koja ima manje zasićenih masti i kalorija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()