Ovo voće i povrće pružaju najviše hidratacije po zalogaju
Nalazimo se u rekordnom toplotnom talasu na početku najtoplije sezone u godini, kada temperature rastu i izloženi smo povećanom riziku od dehidratacije.
"Potrebe za hidratacijom se veoma razlikuju među pojedincima i razlikuju se u zavisnosti od starosti, nivoa aktivnosti, težine i spoljašnje temperature", kaže dijetetičarka Kortni Smit.
Kada temperature porastu, neophodna je adekvatna hidratacija. Evo nekoliko saveta i namirnica bogatih vodom koje će vam pomoći da ostanete zdravi i hidrirani.
Ljudsko telo se sastoji od 60 odsto vode, a odgovarajuća hidratacija pomaže u regulisanju telesne temperature, sprečavanju infekcija, eliminaciji toksina i poboljšanju apsorpcije hranljivih materija. Što se tiče mentalnog zdravlja, voda je ključna za optimizaciju sna i raspoloženja.
Nedavna studija je pokazala da nedovoljna potrošnja vode povećava rizik od smrti kod ljudi srednjih godina za 20 odsto.
"Često brkamo glad i žeđ. Žeđ je zakasnela reakcija, pa ponekad, ako mislite da ste gladni i upravo ste jeli, možda ste zapravo žedni. Većina nas ne oseća tu žeđ sve dok ne dehidriramo", objasnila je Smit.
Znaci dehidratacije uključuju:
Ovo voće i povrće pružaju najviše hidratacije po zalogaju. Većina namirnica je bolja kada se jede sirova.
Sa 96 odsto vode, krastavac najviše hidrira od sve čvrste hrane.
Osim što sadrži 95 odsto vode, celer je odličan izvor vlakana.
Rotkvice su 95 odsto vode i bogate su vlaknima i vitaminom C, što ih čini dobrim dodatkom svakom obroku tokom vrućina.
Paradajz se često svrstava u povrće, ali je voće i to sa najvećim sadržajem vode, od čak 94 odsto. Paradajz takođe sadrži likopen, antioksidans koji pomaže u zaštiti tela od oštećenja ćelija.
Kuvane ili sirove, tikvice se sastoje od 94 odsto vode i pružaju jednak nivo hidratacije. Za one koji ovog leta žele da jedu lakše, rezanci od tikvica su odlična niskokalorična zamena za testeninu.
Sa 92 odsto vode, paprika je bogata antioksidansima.
Kada se kuva, većina kupusa sadrži još više vode, 94 odsto, dok se druge vrste sastoje od 96 odsto vode, što ih čini odličnim dodatkom salatama.
Pečurke, koje su poznate po svojim antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, takođe se sastoje od 92 odsto vode.
Lubenica je bogata vodom, ima je čak 92 odsto. Osim što pomaže u hidrataciji, lubenica je još jedan sjajan izvor likopena koji jača ćelije.
Spanać sadrži 92 odsto vode i izvor je hranljivih materija, ali i odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa, prenosi B92.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.