Nauka pokazala da jedna stvar pre pečenja mesa menja sve - ne preskačite je

Što je mariniranje duže, daje bolje rezultate

03.11.2025. 16:55
  • Podeli:
marinada meso belo meso piletina mariniranje-6908bf85500ba.webp Foto: Pixabay

Mariniranje mesa pre pečenja može značajno smanjiti stvaranje neželjenih jedinjenja koja se formiraju na visokim temperaturama - bez ugrožavanja ukusa.

Ključ je u antioksidansima, kiselinama i vlažnoj barijeri koju marinada stvara na površini mesa, što ublažava karbonizaciju i smanjuje "termički stres“ na samoj površini, prenosi T portal.

Mnogi ljudi vole da peku meso na roštilju, ali treba zapamtiti da visoke temperature nose i određene rizike. Dobra vest je da se oni mogu lako smanjiti - mariniranjem najmanje 40 minuta pre pečenja, što, prema istraživačima, smanjuje stvaranje kancerogenih jedinjenja za više od 90 odsto, izveštava "Food & Wine".

Prema zdravstvenom centru UCLA, "konzumiranje mesa kuvanog na visokim temperaturama može povećati rizik od kancera“ jer izgoreli delovi „proizvode kancerogene hemikalije poznate kao heterociklični amini i policiklični aromatični ugljovodonici“.

Što je veća izloženost ovim hemikalijama, veće je oštećenje DNK i "vremenom se mogu razviti u tumore“.

Iako postoje jednostavni načini za smanjenje rizika, kao što je izbegavanje prekuvanog mesa, uklanjanje zagorelih delova i češće okretanje, stručnjaci preporučuju mariniranje kao najefikasniju opciju.

Ključ je u marinadama

Marinada od šećera i ulja može jednostavno delovati kao barijera između mesa i toplote, a zatim ono porumeni umesto mesa.

"Začini i bilje će učiniti vaše meso ukusnijim, a njihova antioksidativna svojstva mogu sprečiti stvaranje štetnih kancerogenih jedinjenja“, kaže Najdžel Brokton, potpredsednik za istraživanje u Američkom institutu za istraživanje kancera.

Iako duže mariniranje daje bolje rezultate, preporučuje se da se meso drži u marinadi do 24 sata kako bi se izbegla promena njegove teksture, pri čemu su najefikasnije kiseline poput sirćeta, soka od citrusa, vina i jogurta, i bilje i začini bogati antioksidansima poput belog luka, crnog luka, ruzmarina, timijana i origana.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()