Ne bacajte prvu vodu u kojoj ste kuvali pasulj: Isprobajte sjajnu caku iz 19. veka

Probajte obavezno

23.03.2023. 19:43
  • Podeli:
pasulj profimedia-0390635309-1667415020985.webp Foto: Profimedia

Da li ste se nekada zapitali, kako je čišćenje kuće izgledalo u 19. veku… Bez silnih veštačkih sredstava za pranje i čišćenje. Pa, koristilo se ono što je uvek bilo na dohvat ruke, a to je hrana.

Na primer, u viktorijansko vreme, prljave tapete su se čistile hlebom, a podovi svežim mlekom. I tako dolazimo do pasulja. Kada kuvate pasulj, prvu vodu bacite i nastavite sa kuvanjem.

Stari trik za koji su znale i naše bake kaže da to ne smete da uradite. Umesto da je prospete, procedite je (da biste uklonili eventualne ljuske pasulja) i pomešajte je sa vrelom vodom. 

Kažu da ova mešavina čini čuda za staklene površine, i da će vaši prozori i ogledala zablistati. Poprskajte ih mešavinom, pa istrljajte sunđerom i na kraju isperite.

Takođe, ova tečnost se može koristiti i za čišćenje posuđa –  a za nešto jači “dezinfekcioni” efekat i kod upornijih fleka, možete u smesu dodati i malo alkoholnog sirćeta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()