Razlog zašto se jak miris belog luka zadržava tako dugo posle jela je taj što se jedinjenja sumpora iz belog luka oslobađaju u krvotok tokom varenja
Ako se bojite gripa ili prehlade, uz čaj, med i limun, svakako je poznato i konzumiranje belog luka. Ojačaće imunitet, a zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antifungalnih, antiparazitskih i antioksidativnih svojstava, držaće infekcije dalje od vas.
To dobro znaju i naše mame i bake koje su često pribegle ovom prirodnom leku, ali sa jednom nuspojavom – neprijatan miris belog luka ostaje satima posle jela.
Da ne biste izbegavali beli luk zbog njegovog neprijatnog mirisa, postoji rešenje.
Razlog zašto se jak miris belog luka zadržava tako dugo posle jela je taj što se jedinjenja sumpora iz belog luka oslobađaju u krvotok tokom varenja hrane. Zato osvežavajuće vodice za ispiranje usta neće pomoći kada pokušavate da zakamuflirate prepoznatljiv miris belog luka. Ali, neka hrana hoće.
Istraživači tvrde da jabuke, zelenu salatu, celer, krompir, peršun, nanu, bosiljak ili pečurke treba jesti sa belim lukom ili posle obroka sa belim lukom jer ove namirnice sadrže fenole, jedinjenja koja će reagovati u hemijskoj reakciji sa sumporom iz belog luka i tako neutralisati jak miris.
Najviše fenola ima u nani, ali je naučnike iznenadilo i kako list zelene salate, koji ima znatno manje fenola, efikasno potiskuje miris belog luka.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.