Sedam razloga zašto bi obavezno trebalo da uvrstite smokve u svoju ishranu

Suve i sveže - odlične su

01.09.2025. 16:00
  • Podeli:
shutterstock_2332902097 smokve-6818a7a73ddd3.webp Foto: Shutterstock

Smokve nisu samo ukusna voćka kojom volimo zasladiti letnje dane-one su prirodan izvor vrednih nutrijenata koji čine čuda za naš organizam. Bilo da ih konzumiramo sveže ili sušene, smokve sadrže brojne nutrijente koji pozitivno deluju na tijelo i um.

U nastavku donosimo sedam razloga zašto biste ih trebalo uvrstiti u svoju ishranu što je češće moguće.

Smokve su bogate magnezijem, mineralom koji pomaže u borbi protiv stresa i umora, štiti nervni sistem i doprinosi zdravlju kostiju i mozga. Suve smokve posebno se ističu jer sadrže znatno više magnezijuma od svežih, pa su odličan izbor kada je potrebna dodatna doza ovog važnog minerala.

U smokvama se nalazi čitav niz korisnih minerala poput kalcijuma, gvožđa, kalijuma, fosfora i bakra, ali i vitamina B6, C i betakarotena. Upravo zbog ove raznovrsnosti, smokve mogu pomoći u jačanju imuniteta, zdravlju srca, održavanju energije i ravnoteže u organizmu.

Smokve su posebno bogate vlaknima, što pomaže pravilnom varenju i snižavanju nivoa holesterola u krvi. Topiva vlakna, poput pektina, podstiču probavu, a prisustvo triptofana pomaže kod nesanice i poboljšava cirkulaciju.

Zahvaljujući visokom udelu prirodnih šećera, smokve mogu poslužiti kao prirodan izvor energije koji podstiče bolju koncentraciju i mentalnu jasnoću. Međutim, suve smokve sadrže više šećera nego sveže, pa se preporučuje umerenost, posebno kod osoba sa povišenim nivoom šećera u krvi.

Suve smokve su praktičan i hranjiv međuobrok, naročito kada se kombinuju sa orašastim plodovima. Ovakva kombinacija daje dugotrajan osećaj sitosti i energiju potrebnu za fizičku aktivnost, zbog čega su odličan izbor za rekreativce i sportiste.

Smokve sadrže biljne sterole koji se u crevima vežu na molekule holesterola i time smanjuju njegovu apsorpciju. Redovna konzumacija smokava može pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi i doprineti zdravlju srca.

Smokve su izuzetno svestrane - svjže se mogu jesti same, dodavati u salate, koristiti uz sireve ili koristiti za pripremu kompota, pekmeza i zdravih deserata. Njihov slatkasti ukus se odlično slaže i sa slanim jelima, a suve smokve mogu se koristiti i za pripremu čajeva koji osvežavaju i umiruju.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()