Tajna je u toploj vodi
Radi se o fenomenu poznatom pod nazivom 'Mpemba efekt'.
Za to otkriće zaslužan je student iz Tanzanije Erasto Mpemba, a postoje dva moguća obašnjenja za taj fenomen.
Tajna je u toploj vodi. Svi mi u posudice za pravljenje kockica leda stavljamo hladnu vodu, ali to je pogrešno. Koliko god to zvučalo neverovatno, od tople vode će brže nastati led.
Naime, on je primetio kako se vrući sladoled brže zaledi od hladnog. Svoje otkriće je objavio je javnosti šest godina kasnije.
Ipak, nije sasvim jasno zašto se to događa.
Postoje dva moguća objašnjenja za taj fenomen.
Prvi je kako bi se moglo raditi o tome da topla voda isparava brže, vodi se smanjuje volumen i brže nastaje led.
Po drugom objašnjenju - kad se koristi hladna voda nastaje sloj koji se ponaša kao izolator i zaslužan je za sporije zamrzavanje.
Ali, kako god bilo, to je manje važno - važno je da postoji mali trik kako da se voda brže pretvori u kockice leda i gosti ne moraju dugo da čekaju da bi popili hladni, osvežavajući napitak, piše Country Living.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.