Mlečni proizvodi mogu pogoršati nadimanje i probavne smetnje
Mlečni proizvodi, poznati po svojoj nutritivnoj vrednosti i doprinosu zdravlju kostiju, sastavni su deo mnogih dijeta. Međutim, za neke pojedince, konzumacija određenih mlečnih proizvoda može dovesti do nadimanja i probavnih smetnji.
Razumevanje koji mlečni proizvodi mogu pogoršati nadimanje i probavne smetnje ključno je za one koji žele uspostaviti ravnotežu između iskorišćavanja nutritivnih prednosti mlečnih proizvoda i minimiziranja potencijalnih prepreka na putu gubitka težine.
Punomasno mleko, iako je bogat izvor esencijalnih nutrijenata poput kalcijuma i vitamina D, može pogoršati nadimanje, probavne smetnje i doprineti debljanju kod nekih pojedinaca. Punomasno mleko sadrži laktozu, šećer koji zahteva dovoljan nivo enzima laktoze za pravilnu probavu.
Osobe s intolerancijom na laktozu mogu osetiti nadimanje i probavne smetnje jer se njihova tela bore da razgrade i apsorbuju laktozu. Osim toga, punomasno mleko je bogato zasićenim mastima i kalorijama, što može doprinijeti prekomernom unosu kalorija i potencijalno ometati napore za mršavljenje.
Najvažniji mlečni proizvod koji bi ljudi trebalo da izbegavaju ako imaju intoleranciju na laktozu i hroničnu nadutost je kravlje mleko.
Mleko ima veću količinu laktoze od mnogih drugih mlečnih proizvoda, a oni koji piju mleko imaju tendenciju da je konzumiraju mnogo.
Sir, iako je ukusan i svestran dodatak mnogim jelima, može biti krivac za pogoršanje nadimanja, probavne smetnje i debljanja kod nekih pojedinaca.
Određeni sirevi sadrže laktozu, a oni s intolerancijom na laktozu mogu osetiti probavne tegobe kao što su nadimanje i probavne smetnje kada ih konzumiraju.
Osim toga, sir je često bogat zasićenim mastima i kalorijama. Redovna konzumacija sira, posebno u velikim količinama, može doprineti povećanom unosu kalorija, potencijalno ometajući ciljeve mršavljenja.
Slatki jogurti, iako se prodaju kao zdrava namirnica, mogu pogoršati nadimanje, probavne smetnje i doprineti debljanju.
Mnogi aromatizirani jogurti sadrže dodate šećere. Visok sadržaj šećera u ovim jogurtima ne samo da povećava unos kalorija, već može dovesti i do skokova šećera u krvi, potencijalno utičući na nivo energije i povećavajući žudnju za više slatke hrane, prenosi Klix.ba.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.