Ovaj trik nemojte koristiti često, jer može trajno naštetiti noževima
Noževi jesu najkorisnije alatke u kuhinji i neophodni su nam za priremu gotovo svakog jela.
Kako bi nam bili od pomoći, noževi treba budu oštri, jer će se tako brže, lakše i lepše seći povrće, meso i druge namirnice, dok će nas tupi noževi usporavati, gnječiti namirnice.
Da bi noževi bili oštri, verovatno mislite da vam je neophodan neki skup oštrač.
Varate se, čak i ako nemate kvalitetan oštrač, možete da naoštrite kuhinjski nož, i to samo uz pomoć jedne šoljice.
Keramika bez premaza tvrđa je od metala, te je slobodno možete koristiti kao brusni kamen u svrhu oštrenja noževa.
Okrenite keramičku šolju i pogledajte dno sa spoljašnje strane, tu je obično taj hrapavi deo neglazirane keramike.
Laganim pokretima oštricom noža klizite duž neglazirane ivice pod uglom od 15 do 20 stepeni.
Počnite sa 10 poteza sa svake strane, a onda polako smanjujte dok ne dobijete oštricu čiji je ivica bar približno simetrična.
Budite pažljivi da se ne biste povredili.
Koristitie isključivo keramiku, nikako fini porcelan ili arkopal.
Imajte u vidu da ova tehnika oštri nož tako što ga stanjuje, ukalnjajući trajno deo materijala, pa je nemojte koristiti često ili na skupim noževima.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.