Retko obraćamo pažnju na boju testenine, koja može mnogo toga da nam otkrije
Foto: PixabayAko tokom kuvanja testenina voda ostane bistra, to znači da ima visok sadržaj glutena. Testenina sa niskim sadržajem glutena oslobađa skrob kada se kuva, a voda zbog toga postaje bela, što je čini zdravijom testeninom
Prilikom odabira testenine obično se vodimo brendovima kojima smo verni, zanimljivim pakovanjem ili oblikom testenine. Retko obraćamo pažnju na boju testenine, koja može mnogo toga da nam otkrije.
Boja testenine zavisi od mnogih faktora; od sastojaka do tehnologije i metoda proizvodnje. Što je testenina intenzivnije žuta, sadrži više glutena, što garantuje dobro testo. U tom slučaju korišćena je sorta pšenice čije brašno nije uvek pogodno za svačiju upotrebu. U nekim slučajevima, previše glutena može izazvati probleme u probavnom sistemu.
Stoga vam otkrivamo trik kojim možete proveriti količinu glutena u testenini. Ako tokom kuvanja testenina voda ostane bistra, to znači da ima visok sadržaj glutena. Testenina sa niskim sadržajem glutena oslobađa skrob kada se kuva, a voda zbog toga postaje bela, što je čini zdravijom testeninom.
Zatim, kada ambalaža to dozvoljava, dobro pogledajte testeninu ili koristite ovaj zgodan savet i proverite koju testeninu najčešće koristite, piše Slobodna Dalmacija.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







