Takoreći – zdravo, a nezdravo...
Lekari i dijetetičari neprestano nas podstiču da jedemo više voća i povrća bogatog vlaknima i hranjivim materijama jer kažu da su dobri za nas. Nije da nisu u pravu. Brojne studije ističu zdravstvene dobrobiti jedenja namirnica poput borovnica, spanaća, šargarepe, brokolija i pečuraka.
Ali šta ako se pritom izlažete potencijalno štetnim pesticidima?
Upravo je to pokazalo najnovije istraživanje neprofitne grupe Environmental Working Group (EWG): više od 75% neorganskih svežih proizvoda koji se prodaju u SAD-u sadrži ostatke pesticida. To je još veći procenat od rezultata slične studije EWG-a prošle godine. Izveštaj se bazira na federalnim podacima prikupljenim iz hiljada uzoraka 46 različitog konvencionalno uzgojenog voća i povrća, piše Eat This, Not That!
Ideja je pomoći potrošačima da donesu dobre odluke o proizvodima u prodavnici mešovitom robom.
„USDA prikuplja hiljade uzoraka proizvoda svake godine koji se šalju na police supermarketa u SAD-u“, objasnio je Aleksis Temkin, Ph.D., EWG toksikolog. „Naša analiza podataka iz više od 46.000 uzoraka otkrila je da je 75% uzoraka neorganskih svežih proizvoda bilo kontaminirano ostacima pesticida od 251 različitog pesticida.“
Velik broj pesticida otkrivenih u istraživanju grupe „odražava uzgojne prakse koje uveliko zavise od sintetičkih pesticida“, istakao je Temkin, dodajući: „Pesticidi koje je pronašlo USDA ostaju čak i nakon što su uzorci proizvoda oprani i oljušteni.“
Prema EWG-u, prevelika izloženost pesticidima može potencijalno naštetiti vašem zdravlju. Ako ste zabrinuti zbog pesticida u hrani, najgora stvar koju možete da uradite je da potpuno smanjite unos voća i povrća. Većina Amerikanaca već ne jede dovoljno, prema CDC-u.
„Organski ili prirodni pesticidi ili drugi dodaci mogu zvučati bezopasno, ali u nekim slučajevima visoka izloženost može biti zabrinjavajuća“, rekao je toksikolog. „Na primer, bakar sulfat, poznat i kao plavi kamen, prirodno jedinjenje koji se koristi na određenim usevima za sprečavanje rasta gljivica, može biti povezan s oštećenjem jetre kada je izloženost previsoka.“
Dok su jagode i ove godine ostale na vrhu liste „Dirty Dozen“, postoji nekoliko novih dodataka grupi—tačnije, borovnice i mahunarke, koje su srušile paradajz na 13. mesto, a celer na 15. mesto, piše Klik.hr.
Evo spiska voća i povrća s najviše pesticida.
Jagode
Spanać
Kelj, raštan i gorušica
Breskve
Kruške
Nektarine
Jabuke
Grožđe
Paprike & Ljute papričice
Trešnje
Borovnice
Zeleni pasulj
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.