Birajte one teže
Uvek birajte pomorandže koje deluju najteže za svoju veličinu, a po narodnoj mudrosti najslađe su one sa "repom“.
Obična ili slatka pomorandža je vrsta omiljenog voća koje se najčešće cedi u sok, jede sirovo ili koristi za pripremu poslastica, ali naziv nije garancija da ćemo uvek dobiti sočan zalogaj. Seviljske pomorandže su i dalje gorke, a u proizvodnji sokova najčešće se koriste narandže iz Valensije.
Jedan od načina na koji možete prepoznati sočno voće je da ga držite u ruci i osetite njegovu težinu – što je teže u odnosu na svoju veličinu, to će narandža biti sočnija. Oni koji izgledaju previše lagani mogu biti suvi. Čvrsta narandža jarke boje takođe može biti dobar izbor, a izbegavajte meko voće ili voće sa vidljivim oštećenjima. Pomirišite ih – oni koji mirišu na zrelo su takođe dobri kandidati.
Detalj koji će vam olakšati potragu za sočnim pomorandžama je izbočina na donjoj strani, naspram stabljike – birajte one plodove koji ga imaju. Bar tako kažu bake koje znaju više o narodnoj mudrosti. Druga teorija je da su slađe pomorandže one sa većom rupom – odnosno "pupkom“.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.