Ovih pet fleka nikada ne treba prati vrućom vodom

Više štete nego koristi

24.09.2025. 11:07
  • Podeli:
Fleke voće shutterstock-645bdae2a08d3.webp Foto: Shutterstock

Kad govorimo o pranju veša, većina ljudi instinktivno traži vrelu vodu. Logika je jasna, jer toplota ubija bakterije, rastapa tvrdokorne nečistoće i generalno deluje kao moćan saveznik u borbi za čistoću odeće. Međutim, iako zvuči kao univerzalni recept, postoje situacije u kojima će vrela voda napraviti više štete nego koristi.

Određene fleke pod uticajem toplote postaju trajne. Umesto da se otope i isperu, "skuvaju" se i još dublje uvuku u vlakna. Rezultat? Ono što je bilo privremeno i rešivo pretvara se u gotovo nerešiv problem.

Proteinske fleke

Među najosetljivijima su upravo fleke na bazi proteina. Tu spadaju krv, znoj, mlečni proizvodi, jaja i mesni sokovi. Vruća voda u njihovom slučaju deluje poput kuvanja - proteini se stvrdnu i vežu za vlakna. Posledica je da ih je kasnije gotovo nemoguće ukloniti, bez obzira na jačinu deterdženta.

Stručnjaci zato savetuju: uvek prvo hladna voda. Tek nakon što fleka popusti, možete da uzmete blagim deterdžent ili specijalizovani sredstvom za uklanjanje fleka.

Trava, blato i zemlja

Roditelji znaju da su tragovi trave i zemlje nezaobilazan deo detinjstva. Ali, i ovde važi isto pravilo - vruća voda će organski pigment samo učvrstiti. Prvo hladno ispiranje sprečiće širenje i prodor boje u vlakna. Ako je reč o blatu, sačekajte da se potpuno osuši, a višak nežno odstranite četkom pre nego što odeću stavite u mašinu.

Boje i tinte

Fleke od tinte, bojica ili hemijskih olovki mogu izgledati beznadežno. Još gore, vruća voda može da ih "zapečati" i proširi pigment na okolnu tkaninu. Najbolje rešenje je staviti uflekani deo licem prema dole i ispirati hladnom vodom s unutrašnje strane, kako bi se boja isprala prema spolja. Odeću uvek perite odvojeno, jer tinte lako prelaze na druge tkanine.

Vino i čaj

Crno vino i crni čaj poznati su po flekama koje ulaze duboko u vlakna. Krivci su tanini - prirodni miksevi koji im daju karakterističnu boju i aromu. Vruća voda ih ne uklanja, nego upravo suprotno - zaključa ih u tkanini. Zato je ključno reagovati odmah, hladnom vodom i, po potrebi, kapljicom blagog deterdženta.

Voće i povrće

Bobičasto voće, paradajz i slične namirnice pune su intenzivnih pigmenata. Njihove prirodne boje jesu lepe na tanjiru, ali pogubne za tkaninu. Ako posegnete za vrućom vodom, samo ćete učvrstiti crvenu ili ljubičastu nijansu. Stručnjaci savetuju hladnu vodu, malo belog sirćeta ili sredstva za pranje sudova, a tek potom standardno pranje.

Strpljenje se isplati

Koliko god bilo primamljivo da svaku nezgodu rešite vrelom vodom, niže temperature često su efektnije. Posebno kad je reč o proteinskim flekama, vinu, voću ili tinti. Pravilo je jednostavno: hladna voda prva, vrela tek kasnije.

Dodajte tome malo strpljenja, odgovarajuće sredstvo za uklanjanje fleka i nežan ciklus pranja - i šanse za spasavanje omiljene majice ili stolnjaka biće mnogo veće.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()