Napravićete više štete nego koristi
Foto: ProfimediaMnogi od nas imaju naviku da pod mlaz vode stavi gotovo sve što planiramo da kuvamo, verujući da tako uklanjamo bakterije i nečistoće. Ali, stručnjaci za bezbednost hrane upozoravaju da pranje određenih namirnica može napraviti više štete nego koristi.
Umesto da uklonite bakterije, lako možete raspršiti opasne mikroorganizme po sudoperi, radnoj površini, priboru ili drugoj hrani.
Stručnjaci su za koji su objasnili koje namirnice nikako ne treba prati, kao i zašto pranje ponekad može da utiče i na kvalitet jela.
Pranje sveže piletine ili ćuretine ne uklanja bakterije, samo ih širi po kuhinji.
"Nikada ne perite svežu živinu“, poručuje dr Vanesa Kofman, stručnjak za bezbednost hrane. "Tako samo širite salmonelu i kampilobakter, koji mogu da izazovu ozbiljna trovanja hranom."
Najbezbedniji način je da piletinu termički obradite do najmanje 74°C u sredini mesa.
Naravno, obavezno operite ruke, pribor i površine koje su bile u kontaktu sa sirovim mesom.

Ni svinjetinu, junetinu ili mleveno meso ne treba ispirati.
"Pranje mesa samo raznosi bakterije po sudoperi i kuhinji", objašnjava kuvar Emilie Simons.
Umesto toga, dobro obrišite meso papirnim ubrusom. Suvo meso se lakše seče, a i brže dobija lepu koricu prilikom pečenja.
Sirovu ribu takođe ne treba prati jer time ne uklanjate bakterije, naprotiv, samo ih širite.
Važno je da ribu termički obradite na bezbednu temperaturu, najmanje 63°C.
Izuzetak: školjke u ljusci (dagnje, školjke, ostrige). Njih možete kratko isprati i očistiti samo ljusku, ali ne i meso.
Komercijalna jaja su već oprana i dezinfikovana pre pakovanja. Ako ih ponovo perete kod kuće, skidate zaštitni sloj sa ljuske i jaje postaje podložnije prodiranju bakterija.
Ako je ljuska prljava, obrišite je suvim, čistim ubrusom. Posebno važi za domaća jaja sa očuvanom prirodnom zaštitnom opnom.

Pečurke nikako ne treba potapati niti agresivno prati jer upijaju vodu kao sunđer.
"Kada su natopljene, mnogo teže se karamelizuju i razvijaju ukus“, kaže Simons.
Umesto toga, obrišite ih vlažnom krpom ili četkicom. Jače sorte poput šampinjona podnose i nešto "grublje" čišćenje, ali i tada izbegavajte pranje vodom.
Ako na pakovanju piše "oprano" ili "spremno za jelo", dodatno pranje je nepotrebno i može da uvede nove bakterije iz sudopere ili sa ruku.
Stručnjaci savetuju da izvadite samo količinu koja vam treba, a ostatak čuvate u čistoj, suvoj posudi.
Iako deluje kontraintuitivno, neke namirnice nikako ne treba prati. Time ne samo da nećete ukloniti bakterije, već ih možete proširiti na sve oko sebe. Pravilna termička obrada i čiste radne površine su mnogo važniji za bezbednu pripremu hrane, piše Real Simple.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







