Na prvi pogled, jedno lisnato povrće mnogima ne deluje kao nešto što bi trebalo da završi na tanjiru, jer više podseća na dosadni korov iz bašte
Foto: ShutterstockPrema rečima nutricionistkinje i dijetetičarke Emili Kornelijus, upravo ovo povrće može biti iznenađujuće snažan saveznik u borbi protiv nadutosti i za ravniji stomak.
Reč je o listovima maslačka, biljci koju su ljudi vekovima koristili u tradicionalnoj medicini, a koja je, prema dijetetičarki, "jedna od nutritivno najbogatijih zelenih biljaka koje možemo da jedemo". Iako često zanemareni u savremenoj ishrani, jestivi listovi maslačka nude niz dobrobiti, naročito kad je u pitanju probava i zdravlje creva.
"Uvrštavanje ove biljke u ishranu može pomoći u smanjivanju upala, podsticanju mršavljenja i poboljšanju nivoa holesterola", dodaje ona.
Iako napominje da su potrebna dodatna istraživanja, Emili Kornelijus podstiče ljude da budu radoznali. "Može biti zanimljivo i zabavno isprobati nešto novo već pri sledećem obroku", poručuje.
Dakle, ako tražimo blag, prirodan način za podršku probavi i ravnijem stomaku, listovi maslačka mogli bi da budu dobar izbor.

"Listovi maslačka su verovatno sigurni za većinu ljudi. Ipak, mogu izazvati alergijske reakcije ili stupiti u interakciju s određenim lekovima", zaključuje dijetetičarka.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







