Ovu hranu nipošto ne treba čuvati u frižideru – čak ni u vreme najvećih vrućina

Frižider je vrlo specifična, hladna, tamna okolina koja nije gostoljubiva za sve vrste hrane

15.07.2023. 18:40
  • Podeli:
frižider pixabay-1664561960958.webp Foto: Pixabay

Dok meso i mlečne proizvode treba čuvati u frižideru kako bi se sprečilo njihovo kvarenje, postoji niz drugih namirnica koje ne moraju nužno biti u frižideru, uključujući i one koje nikada ne bi trebalo da čuvate na taj način.

Frižider je vrlo specifična, hladna, tamna okolina koja nije gostoljubiva za sve vrste hrane. Nakon što pročitate ovaj članak, možda ćete morati napraviti više mesta u svojoj ostavi, piše Zadovoljna.rs.

Avokadu je bolje na stolu

Ako imate nezreli avokado u kojem želite uživati ​​što pre, frižider definitivno nije mesto za njega. Hladan vazduh uzrokuje sporije sazrevanje avokada. Ostavite avokado na suvom mestu, na primer na kuhinjskoj ploči.

Ali svakako pojedite avokado na vreme. Nema ništa gore od prezrelog avokada. Ako primetite da avokado počinje da tamni, možete ga staviti u frižider kako biste usporili proces zrenja.

Ljuti sos voli kad gori

Kada je reč o bilo kojem ljutom umaku, morate imati na umu da ti proizvodi imaju prilično dug rok trajanja. Puni su prirodnih konzervanasa poput sirćeta i često ne sadrže mnogo pravog voća ili povrća.

Ljuti umak treba čuvati dalje od direktne sunčeve svetlosti i držati na hladnom i suvom mestu kao što je ostava ili ormar. Ako ste ljubitelj ljutog umaka, možete ga ostaviti na stolu jer ćete ga sigurno iskoristiti uz sledeći obrok.

Ne stavljajte brašno u frižider

Ne znate mnogo ljudi koji čuvaju pšenično brašno u frižideru, ali u slučaju da ste razmišljali o tome da budete ta osoba – nemojte, jer nema apsolutno nikakvog razloga za to.

Brašno treba čuvati na suvom mestu i u hermetički zatvorenoj posudi. Možete ga staviti u frižider ako želite, ali će zauzeti bespotrebno mnogo prostora.

Držite banane na otvorenom

Banane bolje zadržavaju svoje hranljive materije kada se drže van frižidera. Hladne temperature zapravo usporavaju proces zrenja (kao što smo videli kod avokada). Ali u većini frižidera ima i dosta vlage što može prouzrokovati da banane postanu smeđe ili čak crne.

Ako baš želite da banane duže traju, isecite ih na male komadiće i stavite u plastične kesice u zamrzivač. Smrznute banane savršene su za smoothije.

Ne isušujte hleb

Ništa ne isušuje hleb brže nego da ga ostavite u frižideru. Na niskim temperaturama, hleb će postati bajat, suv i bez ukusa. Takođe, hleb deluje kao neka vrsta sunđera i on će upiti sve mirise koji se zadržavaju oko vašeg frižidera.

Da biste bili sigurni, ostatke hleba čuvajte u kutiji za hleb, koja će sprečiti da hleb izgubi vlažnost koja mu daje poseban ukus. Ako nemate kutiju za hleb, uvek možete da čuvate hleb u mikrotalasnoj. Samo pazite da je slučajno ne uključite.

Hladni krastavci samo u bjuti tretmanima

Krastavcima ne prija kada su ostavljeni u frižideru. Oni mogu brzo postati vodeni i izgubiti dosta svog ukusa. Umesto toga, čuvajte krastavac na pultu ili u ostavi. Samo ne zaboravite na njega, kako ne biste kasnije pronašli pokvareni krastavac.

Ako želite da vam krastavci budu hladni kako biste ih stavili na oči ili nešto slično, onda ih možete na kratko ostaviti u frižideru ili čuvati kriške krastavca u ledenoj vodi.

Uzgajajte bosiljak

Reznice bosiljka ne bi trebalo da čuvate u frižideru. Frižideri su tamni, što njima ne prija, stoga je poznato da bosiljak uvene u frižideru.

Umesto toga, stavite ostatak bosiljka u šolju do pola punu sveže vode, a zatim tu šolju stavite pored sunčanog prozora. Vaš bosiljak će trajati mnogo duže, a može čak i da nikne korenje, što znači da ga možete ponovo posaditi i uzgajati sopstveni bosiljak.

Spasite šargarepe

Šargarepa zapravo može da istrune i navlaži se ako je predugo ostavljena u frižideru. Šargarepu treba čuvati dalje od direktne sunčeve svetlosti na mestu sa niskom vlagom.

Ako isečete gomilu šargarepe da poslužite uz pileća krilca ili nešto slično, možete ih staviti u posudu sa vodom i staviti u frižider, ali samo ako ćete ih pojesti u roku od nekoliko sati.

Pahuljice ne ostavljajte u frižideru

Frižider nije mesto za žitarice. Vlaga unutra će uzrokovati da žitarice postanu mnogo manje hrskave.

Žitarice uvek treba čuvati na hladnom i suvom mestu, poput ostave ili ormana. Niko ne voli vlažne žitarice. Osim ako niste onaj tip koji za doručak pahuljice natopljene u mleku.

Senf ostavite na polici

Senf je sličan kečapu po tome što može duže da stoji van frižidera. U stvari, senf može trajati čak i duže od kečapa jer sadrži prirodnu kiselinu koja deluje kao konzervans.

Jabuke držite dalje od hladnoće

Jabuke mogu da izdrže nedelju ili dve na sobnoj temperaturi, a mogu uzrokovati brže sazrevanje drugog voća zbog prirodnog gasa koji emituju. Ne želite da zarobite sav taj gas u svom frižideru sa ostalim proizvodima koji se lako kvare.

Enzimi u jabukama postaju daleko aktivniji na sobnoj temperaturi, čineći jabuke hranljivijim.

Čokoladi nije mesto u frižideru

Mnogi ljudi apsolutno vole hladnu čokoladu, ali idealna temperatura za čokoladu je zapravo između 18 i 20°C što je mnogo toplije od prosečnog frižidera.

Čuvajte čokoladu u frižideru samo ako živite u veoma toplim danima, kada postoji opasnost da se čokolada potpuno otopi. Međutim, ako zaista volite hladnu čokoladu, ne treba niko da vas sprečava.

Citruse držite u korpi sa voćem na stolu

Tipično, zrelo voće je slatko voće, što znači da će ono koje se drži na sobnoj temperaturi brže sazreti i razviti više slatkoće. Citrusno voće može biti prilično kiselo ako mu nije dato dovoljno vremena ili prostora da sazri.

Držite voće poput pomorandže, grejpfruta, limuna i limete van frižidera. Ako baš volite hladne pomorandže, stavite ih u frižider sat ili dva pre nego što poželite da ih pojedete.

Obratite pažnju ako ostavljate kafu u frižideru

Kafu zapravo možete držati u frižideru sve dok je u hermetički zatvorenoj posudi. Ovo važi i za zrna kafe i za ostatke kuvane kafe. Generalno, zrna kafe moraju biti na hladnom i suvom mestu, a frižider je hladan, ali ne previše suv.

Kuvana kafa može učiniti da sve ostalo u vašem frižideru miriše na kafu, a ako je prevruća, može da podigne temperaturu unutar njega, što je štetno za meso i mlečne proizvode koje držite u njemu.

Izvadite paradajz iz frižidera

Ako primenite jednu stvar od celog ovog članka, neka to bude da ne čuvate paradajz u frižideru. Ovi ukusni, sočni, crveni plodovi uspevaju u hladnom, suvom, prozračnom okruženju. Ostavite ih u posudi na pultu.

Ako čuvate paradajz u frižideru, brzo će izgubiti sav svoj ukus, teksturu i hranljive materije. Paradajz koji se čuva u frižideru može imati neku vrstu kiselog ukusa.

U nekim delovima sveta jaja se ne drže u frižideru

U nekim zemljama jaja se ne drže u frižideru ni u prodavnicama ni u domovima ljudi. Tako se to radi u Velikoj Britaniji. Studija koja je nedavno objavljena otkrila je da zapravo nije bitno da li čuvate jaja u frižideru ili ne, tako da biste mogli da uštedite malo prostora na svojim hladnim policama.

Ipak, odluka je na vama, ali pročitajte i šta piše na kutiji.

Tropsko voće voli prirodno okruženje

Tropsko voće dolazi iz tropskih mesta gde je toplo i kišno i sunce uvek sija. Ne želite da uzmete tropsko voće i stavite ga u hladan, suv frižider. To je suprotno od onoga što mu treba.

Voće kao što su mango, šljive, kivi, kajsije i breskve zapravo sazrevaju sporije u frižideru i brže će izgubiti ukus i hranljive materije. Samo ostavite tropsko voće u činiji na svom stolu ili kuhinjskom pultu. A i estetski su odlični.

Beli luk ne voli hladovinu

Ako ga držite u frižideru, beli luk može postati gumast i čak početi da niče. Može izgledati sasvim normalno, ali onda kada ga otvorite, primetićete male zelene klice unutra.

Umesto toga, ostavite ga u posebnoj tegli ili čak u kesi za zamrzivač i čuvajte ga na polici. Takođe možete oguliti beli luk i čuvati oguljene karanfile u zamrzivaču.

Kečapu je odlično u kredencu

Suprotno popularnom verovanju, kečap zapravo ne treba da se čuva u frižideru, čak i nakon što je boca otvorena. On je puna konzervanasa. Sve dok ga ne kontaminirate, kečap može trajati zaista dugo. Tako da praktično nikad ne morate da brinete kada ga stavljate na pljeskavicu.

Ne stavljajte med u frižider

Možda vam se čini očiglednim, ali zaista ne bi trebalo da čuvate med u frižideru. Med je prirodni konzervans. Hladan vazduh će dovesti do kristalizacije meda, što nije sjajno. Ako se vaš med kristalizuje, samo stavite celu teglu u toplo navlaženo kupatilo da se kristali rastvore.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()