Ove namirnice mogu u potpunosti da zamene probiotik
Takozvane dobre bakterije ili probiotici u crevima prerađuju hranu, suzbijaju štetne vrste bakterija i virusa, ali i razgrađuju otrovne materije.
Zbog nepravilne ishrane, stresa, uzimanja lekova (posebno antibiotika) i nezdravih navika poput pušenja i prekomerne konzumacije alkohola, ravnoteža crevne mikroflore često je narušena.
Neravnoteža znači da u vašim crevima ima previše loših bakterija, a premalo dobrih bakterija. Posledice mogu uključivati probavne probleme, alergije, probleme s mentalnim zdravljem, gojaznost. Smatra se da zdravstvene dobrobiti probiotika proizlaze iz njihove sposobnosti da obnove prirodnu ravnotežu crevnih bakterija.
Probiotike je potrebno uzimati najmanje pet puta nedjeljno kako bi se održao njihov učinak na crevnu mikrofloru.
Ciljanom ishranom možete dovesti svoju crevnu mikrofloru u ravnotežu.
Ovaj mlečni proizvod sigurno je široj javnosti najpoznatiji izvor probiotika.
Istraživanja su pokazala da probiotici pomažu čak i kod ublažavanja simptoma preosetljivosti na laktozu. Takođe, pomažu kod problema s gasovima, dijarejom i drugim problemima probavnog sistema.
Ukoliko baš želite, možete platiti više za jogurt koji sadrži tačno određene probiotike, ali dovoljno je konzumirati proizvod na kojem piše da sadrži “aktivne bakterijske kulture“.
Kisjeli ili sirovi kupus, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih bi naše varenje prestalo da funkcioniše. Ishrana bogata kiselim kupusom preporučuje se osobama koje muče gastrointestinalni problemi, a ne mogu da svare mlečne proizvode, poput jogurta, piše Ordinacija.
Prema legendi, pastiri na planinama Kavkaza, koji dele jugoistočnu Europu od Azije, otkrili su da se mleko koje su nosili sa sobom fermentacijom pretvorilo u penušavi napitak. Gust, kremast i pikantan, a ipak nalik na jogurt, kefir sadrži jedinstvene sojeve probiotičkih bakterija, kao i nekoliko korisnih sorti kvasca.
Sledeći put kada budete pripremali sendvič, obratite pažnju na vrstu hleba koju ste odabrali. Naime, hleb pripremljen od kiselog tijesta sadrži probiotik koji olakšava varenje.
Krastavčići i kornišoni su neopravdano malo priznati izvor probiotika i prirodnih bakterija sa mlečnom kiselinom Kada kupujete kisele krastavce, obavezno izaberite manjeg proizvođača hrane, po mogućstvu iz organske proizvodnje.
Kozje, ovčije mleko i meki kravlji sirevi su posebno bogati probiotičkim bakterijama. Uvek kupujte sirove i nepasterizovane sireve ako želite da dobijete maksimum od probiotika, jer pasterizovanim i prerađenim vrstama nedostaju korisne bakterije.
Šta su probiotici, a šta prebiotici
Dok hrana bogata probioticima sadrži žive kulture, prebiotička hrana hrani dobre bakterije koje već žive u vašim crevima. Šparoge, artičoke, banane, zobena kaša, crveno vino i med izvrstan su izvor prebiotika.
Probiotike je potrebno uzimati najmanje pet puta nedeljno kako bi se održao njihov učinak na crevnu mikrofloru
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.