Pre nego što počnete sa sečenjem luka, ostavite ga na nekoliko minuta u zamrzivaču
Sigurno se i vama nekada desilo da kada počnete da sečete luk, oči počnu da suze i peku, pa kada probate da ih istrljate, napravite samo još goru stvar.
Međutim, da li ste se nekada zapitali zašto se to događa?
Hemikalija koja tera suze na oči naziva se sin-propantiol-S-oksid, poznata i kao lakrimatorni faktor (LF). Ljudske suzne žlezde tehnički se nazivaju lakrimalnim žlezdama, a LF je faktor koji uzrokuje suzenje.
Kada počnemo da sečemo luk, ćelije u glavici se razdvajaju i ispuštaju enzim nazvan alinaza, a on proizvodi hemikalije koje se pretvaraju u molekule ukusa. To luku daje poseban ukus.
LF sintaza pretvara u lakrimatorni faktor neke od hemikalija u tom procesu. Kada LF dođe u dodir s rožnjačom, tamo locirani živci signaliziraju mozgu da je stigao iritans. Mozak odgovara šaljući signal suznim žlezdama da je vreme za plakanje. Suze i treptaji služe za ispiranje nadraživača.
Ipak, postoji trik kako da izbegnete ovu reakciju, a odnosi se na pripremu samog luka, pre njegovog sečenja.
Sve što je potrebno jeste da očistite luk, presečete ga na pola, operete pod mlazom vode i stavite u zamrzivač.
Ostavite da odstoji makar 10 minuta, a potom izvadite i iseckajte kao što to inače radite i suza neće biti.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.