Secite luk bez suza: Ovaj trik je sve što treba da učinite deset minuta ranije

Pre nego što počnete sa sečenjem luka, ostavite ga na nekoliko minuta u zamrzivaču

18.09.2023. 13:37
  • Podeli:
onion-647525_1280 crni luk, sečenje luka, povrće, pixabay-65080811b4cb2.webp Foto: Pixabay

Sigurno se i vama nekada desilo da kada počnete da sečete luk, oči počnu da suze i peku, pa kada probate da ih istrljate, napravite samo još goru stvar.

Međutim, da li ste se nekada zapitali zašto se to događa?

Hemikalija koja tera suze na oči naziva se sin-propantiol-S-oksid, poznata i kao lakrimatorni faktor (LF). Ljudske suzne žlezde tehnički se nazivaju lakrimalnim žlezdama, a LF je faktor koji uzrokuje suzenje.

Kada počnemo da sečemo luk, ćelije u glavici se razdvajaju i ispuštaju enzim nazvan alinaza, a on proizvodi hemikalije koje se pretvaraju u molekule ukusa. To luku daje poseban ukus.

LF sintaza pretvara u lakrimatorni faktor neke od hemikalija u tom procesu. Kada LF dođe u dodir s rožnjačom, tamo locirani živci signaliziraju mozgu da je stigao iritans. Mozak odgovara šaljući signal suznim žlezdama da je vreme za plakanje. Suze i treptaji služe za ispiranje nadraživača.

Ipak, postoji trik kako da izbegnete ovu reakciju, a odnosi se na pripremu samog luka, pre njegovog sečenja.

Sve što je potrebno jeste da očistite luk, presečete ga na pola, operete pod mlazom vode i stavite u zamrzivač.

Ostavite da odstoji makar 10 minuta, a potom izvadite i iseckajte kao što to inače radite i suza neće biti. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()