Ništa nije izgubljeno, tu su saveti koji će spasiti stvar
Ukoliko ste entuzijasta koji priprema džem kod kuće, možete da isprobate ove sjajne trikove da spasite tečan džem i dobijete odgovarajuću konzistenciju.
Kukuruzni skrob je uobičajeno sredstvo za zgušnjavanje džemova, sosova, supa i glazure. Takođe je dobra opcija za džem sa manje dodanog šećera. Jedna stvar koju treba imati na umu kada je kukuruzni skrob kao sredstvo za zgušnjavanje u pitanju, je da džem čini malo mutnim ili mlečnim. Pomešajte kukuruzni skrob sa vodom da napravite kašu, a zatim ga dodajte u mešavinu džema. Pustite da provri, a džem bi trebalo da se zgusne skoro odmah.
Iako može biti teško raditi sa njim, želatin je odličan način za spasavanje tečnih džemova. Postoje dva načina da se džem zgusne želatinom, ali je najlakši način da omekšate želatin u vrućoj vodi, a zatim ga dodate u džem dok se kuva.
Komercijalni pektin pomaže u zgušnjavanju džema napravljenog od voća sa malo pektina, kao što je džem od kupine. Dolazi u obliku praha ili tečnosti.
Dodajte pektin u prahu u voćni sok, seckano voće ili proceđen pire pre zagrevanja mešavine džema. Stavite džem da provri na jakoj vatri, a zatim dodajte još šećera. Za tečni pektin, prvo prokuvajte voćni sok ili pire i šećer, a zatim dodajte tečni pektin.
Čia semenke upijaju sok i vlagu iz voćnog pirea, dajući efekat zgušnjavanja džema bez upotrebe toplote ili dodavanja šećera ili pektina.
Ako ste napravili džem i sačekali da se ohladi, ali je i dalje tečan, ponovo ga sipajte u šerpu i ponovo prokuvajte. Kuvajte dok džem ne počne da se smanjuje i samim tim se zgusne.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.