Šta da radite ako je džem suviše redak? Pet korisnih načina da se brzo zgusne

Bićete oduševljeni

20.10.2024. 13:50
  • Podeli:
dzem baka-6646385ab6f7f.webp Foto: Bakina kuhinja

Ako omiljeni namaz nije ispao kako treba, primenite ove jednostavne trikove i lako rešite problem.

Čia semenke

Ubacite čia semenke, dobiće na gustini bez dodavanja šećera ili pektina.Čia semenke upijaju sok i vlagu iz voćnog pirea, dajući efekat zgušnjavanja džema bez upotrebe toplote ili dodavanja šećera ili pektina.

Dodajte kukuruzni skrob

Kukuruzni skrob je sredstvo za zgušnjavanje džemova, sosova, ali može da ga učini malo mutnim. Prvo pomešajte skrob sa vodom da dobijete kašu. Ubacite u džem pa ostavite da proključa. Ovo će da zgusne džem.

Pektin

Komercijalni pektin može da bude u obliku praha ili tečnosti.. Dodajte pektin u prahu  pre zagrevanja mešavine džema, pa ostavite da da provri na jakoj vatri. Dodajte još šećera. Ako je tečni pektin u pitanju, prvo prokuvajte mešavinu džema pa ga onda dodajte.

Dodajte želatin

U vrućoj vodi omekšajte želatin pa ga dodajte u džem tokom kuvanja.

Prokuvajte opet

Ako je džem ispao redak-kada se prohladi, ponovo ga prokuvajte. Vratite u šerpu i ostavite da se zgusne. 

  • Podeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()