Šta je bolje za naš organizam - puter ili margarin?

Konzumiranje previše zasićenih masti povećava LDL holesterol, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara

04.05.2025. 14:32
  • Podeli:
puter, margarin, hleb, hrana, integralni hleb, pixabay-6704d71315f48.webp Foto: Pixabay

Diskusija o tome šta je zdravije - puter ili margarin je već godinama aktuelna. Obe namirnice imaju približnu količinu masti, oko 80 posto.

Jedna kašičica putera sadrži pet grama zasićenih masti, što je veliki udeo dnevnog preporučenog unosa od 20 grama za žene i 30 grama za muškarce. Konzumiranje previše zasićenih masti povećava LDL holesterol, što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Margarini se prave kombinacijom biljnih ulja kao što su suncokretovo i maslinovo. Neki mogu sadržavati male količine palminog ili kokosovog ulja.

Međutim, većina standardnih margarina imaju veliku količinu nezasićenih masti te najmanje 50 posto manje zasićenih masti u odnosu na puter. Iz ovog razloga bi uvek trebalo da detaljno pročitate šta piše na pakovanju pa da kupite onaj koji ima najmanje zasićenih masti.

Prema najčešće korišćenom sistemu klasifikacije prerađene hrane, puter se smatra prerađenom namirnicom - mleko se meša da bi se dobio puter i može da mu se doda so. Margarin se smatra ultra-prerađenom hranom jer može sadržavati sastojke poput emulgatora i veštačkih boja.

Brojna istraživanja povezuju ultra-prerađenu hranu sa narušenim zdravljem, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2 i bolesti srca, navodi British Heart Foundation. Međutim, još uvek nije jasno utvrđeno da li treba da izbegavamo konzumaciju sve ultra-prerađene hrane.

Neke ultra-obrađene namirnice poput margarina, žitarica i hleb od cjlovitih žitarica sadrže nutrijente. Margarin može da pomogne u snižavanju nivoa holesterola u krvi jer ima mnogo nezasićenih masti.

Kada je reč o održavanju zdravlja srca, zasićene masti je bolje zameniti nezasićenim. Menjanje putera margarinom jedan je od načina da to učinite.

Međutim, to da li ćete odabrati puter ili margarin zavisi i od vaših zdravstvenih podreba, kao i od toga koliko je zdrava vaša celokupna ishrana. Ako imate visok holesterol i/ili ako je vaša ishrana bogata zasićenim mastima iz drugih izvora, onda je zamena putera margarinom važna.

Međutim, ukoliko npr. ujutru volite tost premazan puterom, a ostatak vaše ishrane čine zdrave namirnice, onda jedenje male količine putera neće predstavljati problem.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()