Stavljate li jaja u hladnu ili ključalu vodu? Razlika u kuvanju je ogromna

Otkrijte jednostavan trik za savršeno kuvana jaja - ni živa, ni prekuvana, već taman kako treba

25.02.2025. 18:30
  • Podeli:
kuvana jaja shutterstock-6708f04e14269.webp Foto: Shutterstock

Verovatno ste već čuli savet da treba da prokuvate vodu u kojoj kuvate jaja, pa je sklonite sa šporeta i ostavite da ključa još pet minuta. Međutim, ovaj metod često rezultira time da žumance ostane sirovo, dok je belance već potpuno skuvano. Da biste izbegli ovu grešku, postoji mnogo bolja i sigurnija metoda.

Meri Frensis Kenedi Fišer, jedna od najpoznatijih američkih kuvarica, u svojoj knjizi pre smrti podelila je savete o tome kako da kuvate jaja tako da budu savršena. Otkrila je dve najefikasnije metode za postizanje idealno skuvanih jaja - sa potpuno kuvanim, ali mekanim žumancem.

Prvi način je vrlo jednostavan, samo je važno da pratite sledeće korake:

Prvo jaja treba preliti hladnom vodom, pa tek onda staviti u ključalu vodu. Ringla treba da radi na srednjoj jačini, pa onda jaja možete ostaviti koliko god želite.

Iako možda mislite da je ovaj proces kuvanja duži, budite sigurni da će se kuvati jednako brzo kao kada voda proključa.

Foto: Shutterstock

Druga tehnika uključuje sipanje hladne vode u lonac, potapanje jaja i zatim brzo zagrevanje vode. Čim proključa, jaje je kuvano!

Iako su ove njene metode dobile mnogo pohvala, a ljudi koji su ih isprobali kažu da su jaja zaista najukusnija kada se kuvaju na ovaj način, Meri je u svojoj knjizi navela da postoji jedan mali nedostatak.

Jaja su savršeno kuvana, ali je teže očistiti ljusku od njih.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari (0)