Ako vam je stomak osetljiviji, onda nije loše da se pridržavate nešto strožeg režima u izboru hrane
Kada rešimo da odemo u restoran ili na kiosk brze hrane, gledamo da naručimo nešto kvalitetno i nešto što nam je ukusno. Ipak, postoje neke cake na koje bi trebalo da obratimo pažnju gde god da rešimo da sednemo i jedemo, piše "Healthy gem".
Ovo su saveti koje bi valjalo da usvojite ili makar, ako ne možete da im se oduprete, da ih imate na umu.
Holandeze sos, za one koji možda ne znaju, se pravi od sirovih ili rovito kuvanih jaja koji se mute sa puterom, limunom i nekim začinima sve zavisi od samog kuvara. Ono što može biti problem jesu upravo sirova jaja koja mogu nositi bakterije poput salmonele. Vodite računa ako ćete jesti holandeze sos iz flaše u kojoj može stajati dugo.
Priznajte da će vam retko koji restoran brze hrane dati neke priloge besplatno, a da je kvalitetan. Ono što je istina jeste da često, ne u svim restoranima i čast tim izuzecima, mešaju kvalitetan kečap (senf, majonez) sa drugim manje kvalitetnim "primerkom" ovog priloga. Ovo je relativno česta stvar i nemojte se njoj čuditi.
Ukoliko se odlučite da naručite pileće pohovano meso, razmislite još jednom. Zašto? Zato što će retko koje pileće pohovano meso biti sveže napravljeno - odnosno, napraviće ga oni u nekom trenutku, pa zalediti i onda pržiti, a kad se zaledi, prezle i parmezan u koji će često piletina uvaljana će izgubiti svoj ukus i biće vodena.
Ukoliko ste ušli u restoran gde vam je ponuđen švedski sto, znajte da je moguće da se na tom stolu razviju bakterije. Jer, uglavnom će vam biti ponuđena i topla i hladna hrana koja treba da se čuva u toplom, odnosno hladnom, a kad se “spoje” na jednakoj temperaturi u sobi, znajte da može biti sklono bakterijama.
Ovo ne važi samo za činiju sa hlebom već i sa svim ostalim činijama poput kikirikija, lešnika, kokica i slično jer sve te namirnice svi diraju najčešće prljavim rukama. Te grickalice u barskom stilu vrve od bakterija.
Naručili ste tofu sir sa prelivom od luka, ali znajte da se u ovom jelu mogu naći i neki sastojci koji su životinjskog porekla. Ponekad kuvar koji priprema hranu i nije svestan kojim namirnicama raspolaže pa je moguće da će ubaciti nešto što mu je ostalo od pripreme prethodnog jela i u vaše.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.