Možda je vreme da ih zamenite
Foto: PixabayNa prvi pogled, daska za sečenje je samo komad kuhinjskog pribora, a zapravo je reč o jednoj od najčešće korišćenih, a najređe pravilno održavanih površina u kuhinji. I dok se odlučujemo između drvene i plastične, malo ko razmišlja o onome što se godinama skuplja unutar tih ogrebotina i pukotina i da li je to možda leglo bakterija.
Plastične daske dugo su bile popularan izbor jer se mogu prati u mašini za pranje sudova, deluju manje "upijajuće", i čine se lakšima za održavanje. Ali istina je malo kompleksnija. Plastične daske, pogotovo jeftinije, brzo se izgrebu nožem, a u tim se ogrebotinama zadržavaju čestice hrane i bakterije koje se teško uklanjaju čak i ispiranjem vrućom vodom.
S druge strane, drvene daske često se doživljavaju kao nehigijenske jer su - drvene. Ali istraživanja pokazuju da određene vrste drva, poput javora ili bukve, imaju prirodna antibakterijska svojstva. Iako drvo može da upije nešto tečnosti, bakterije se u njemu ne razmnožavaju jednako lako kao na plastici. Ključno je, naravno, redovito sušenje i izbegavanje ostavljanja daske u vodi.
Bilo da je plastična ili drvena, opasna postaje kada je izgrebana, popucala ili menja boju i miris. Takve daske zadržavaju ostatke sirove hrane, pogotovo mesa, a to znači - potencijalne patogene poput Salmonelle ili E. coli. Posebno je rizično koristiti istu dasku za sirovo meso i povrće bez temeljnog pranja između.
Najsigurnije je imati bar dve daske: jednu za meso i ribu, drugu za hleb, voće i povrće. Nakon svake upotrebe, dasku treba oprati vrućom vodom i deterdžentom, dobro sušiti, a povremeno i dezinfikovati - limunom, sirćetom ili čak malo soli i sode bikarbone.
Ukratko, daska je često nevidljiv izvor kontaminacije u kuhinji. Nije stvar samo u materijalu, već u tome koliko je redovno čistimo, sušimo i kad je menjamo. Ako vaša daska više ne izgleda kao što je nekad - vreme je da je zamenite.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







