Stručnjaci insistiraju da dan započnemo doručkom punim hranljivih sastojaka
Da li ste tip osobe koja zgrabi prvu stvar ispred sebe ujutro pre nego što krene na posao?
Da li je vaš doručak obično nešto poput hleba sa puterom, slatkih žitarica ili šoljice kafe kada ste zaista u frci sa vremenom?
Iako nam se svima to dešava, stručnjaci insistiraju da dan započnemo doručkom punim hranljivih sastojaka koji podstiču zdravlje tela i ciljeve mršavljenja.
Nažalost, mnoge naše jutarnje navike u ishrani su daleko od zdravih. Mnogi od naših izbora su zapravo loši, čak i ako mislimo da svom telu činimo uslugu. Doručak je možda najvažniji obrok u danu, ali pogrešna hrana može sabotirati ceo dan.
Nastavite da čitate da biste otkrili namirnice koje bi trebalo da se klonite ujutru.
Iako verovatno znate da slatke žitarice nisu najhranljiviji izbor za doručak, sadržaj šećera nije jedina stvar na koju treba paziti. Žitarice sa malo vlakana i visokim sadržajem ugljenih hidrata neće vas zasititi, ostavljajući vas gladnim mnogo pre ručka.
Ko ne voli tostiranu krišku hleba sa namazom koji se topi? Međutim, problem sa redovnim konzumiranjem ovoga za doručak je dvostruk. S jedne strane, problem je ako više volite beli hleb. Beli hleb je prerađen, pri čemu su uklonjeni svi korisni vitamini, posebno vitamini B i bolji izbor je crni hleb. S druge strane, svi namazi sadrže masnoće, čak i oni sa malo masti.
Bilo da je u pitanju krofna, mafin, kroasan ili vafli, ako je u vašem doručku, pogrešno je. Pored činjenice da su napravljeni od belog brašna, sadrže prilično malo dodatog šećera, što će izazvati skok i pad šećera u krvi, ostavljajući vas gladnim mnogo ranije nego što bi trebalo da budete.
Prerađeno meso je takođe među namirnicama koje treba izbegavati za doručak. Uglavnom zato što su pune soli, mogu povećati vaš krvni pritisak. Takođe sadrže i druge aditive kao što su nitriti, koji mogu povećati rizik od određenih karcinoma, kao što je rak želuca.
Među mnogim prednostima jogurta, on je takođe odličan izvor proteina i probiotika. Probiotici su žive bakterije koje mogu poboljšati zdravlje probave. Međutim, mnoge vrste jogurta su pune dodatog šećera, što ih čini manje zdravim opcijama. Za zdraviju alternativu, probajte nezaslađeni jogurt koji ima veći sadržaj proteina, a ako želite da bude slađe, možete dodati narezano, rendano ili pasirano sveže voće.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.