Kurkuma se često naziva “kraljicom začina” zbog svojih benefita na zdravlje i ljudski organizam
Kurkuma je možda najefikasniji dodatak ishrani koji postoji. Mnoge studije pokazuju da su njeni najveći benefiti za telo i mozak.
Da li ste ikada čuli za "zlatni med" i "zlatno mleko" i znate li kakva je mešavina u pitanju?
Kurkuma i med daju zlatnu mešavinu koja je spada u najmoćnije prirodne antibiotike.
Kurkumu u kombinaciji sa medom ne možete da zanemarite kao odličan prirodni pomoćnik, koji se već hiljadama godina koristi.
Poslednjih godina njegova upotreba je eksponencijalno porasla u alternativnoj medicini i ishrani.
Kod kurkume kao prirodnog antibiotika je dobra stvar što nema negativne efekte na crevnu mikrofloru, za razliku od sintetičkih antibiotika.
Kada se pomeša sa medom, kurkuma postaje neprocenjiv prirodni pomagač za veliki broj tegoba i bolesti, uključujući: lošu probavu, prehladu, grip, astmu, artritis, dijabetes, bolesti srca, ali i mnoge druge.
Pripremite teglu sa 100 g sirovog meda i zatim mu dodajte potrebnu količinu praha kurkume i bibera na vrh kašičice.
Sve ovo dobro promešajte, tako da dobijete homogenu, ujednačenu smesu.
Po želji možete da dodate i limunov sok i jabukovo sirće, budući da na taj način podižete nivo lekovitosti ovog prirodnog preparata.
Stoga, dodajte ove prirodne sastojke ako želite i takođe ih dobro umešajte u smesu.
Dok je napitak "zlatko mleko" dobro i za vaš mozak.
Studije pokazuju da kurkumin može povećati nivoe neurotrofnog faktora koji potiče iz mozga (BDNF).
BDNF je jedinjenje koje pomaže vašem mozgu da formira nove veze i promoviše rast moždanih ćelija.
Nizak nivo BDNF-a može biti povezan sa poremećajima mozga, uključujući Alchajmerovu bolest. Drugi sastojci takođe mogu pružiti koristi.
Zlatno mleko je lako napraviti kod kuće.
Za jednu porciju zlatnog mleka ili otprilike jednu šolju, jednostavno sledite ovaj recept:
Da biste napravili zlatno mleko, jednostavno pomešajte sve sastojke u malom loncu i dovedite do ključanja.
Smanjite vatru i kuvajte oko 10 minuta ili dok ne postane mirisno. Procedite piće kroz finu cediljku u šolje i na vrh stavite prstohvat cimeta.
Zlatno mleko se takođe može napraviti unapred i čuvati u frižideru do pet dana. Jednostavno ga ponovo zagrejte pre pijenja.
Još jedan od benefita kurkume za koji možda niste znali, jeste da se koristi kao prirodni izbeljivač zuba.
Najbolji metod jeste da zapravo i ne dođete u situaciju da vam je potrebno izbeljivanje zuba.
Pušenje i duvan za žvakanje izazivaju mrlje na zubima, a osim toga nisu ni zdravi.
Najjednostavniji način za uvođenje kurkume u rutinu održavanja zuba je četkanje zuba kurkumom.
Na četkicu za zube potrebno je dodati malo čistog praha kurkume i operati zube kao i obično, nanoseći prah na zube i desni. Nakon pranja ne treba odmah isprati usta, već je potrebno ostaviti prah da odstoji na zubima najmanje pet minuta, nakon čega treba temeljno isprati zube vodom.
Na kraju, treba detaljno oprati zube uobičajenom pastom za zube.
Za pranje zuba kurkumom i običnom pastom za zube ne treba koristiti istu četkicu.
Kurkuma će zahvaljujući pigmentima koje sadrži učiniti četkicu žutom, kao i sve tkanine koje dotakne, a ova boja se izuzetno teško skida pa se savetuje oprez.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.