U proleće je pravo vreme da naberete maslačak i pripremite ukusan domaći med
Prvi dani proleća rezervisani su za branje maslačka. Žuti cvetovi na livadi lepo izgledaju ali su ujedno i dobri za pravljenje cvetnog meda od maslačka za kog u narodu postoji verovanje da suzbija kašalj i pročišćava jetru.
Za ovaj recept biće vam potrebno oko 200 cvetova maslačka.
Od drugih sastojaka potrebna su vam dva limuna, dve litre vode i dva kilograma šećera.
Cvetove maslačka berite u podne, kada je sunce u zenitu. Najbolje bi bilo da nađete livadu koja je daleko do puta i zaštićena od zagađenja. Kada uberete cvetove operite ih hladnom vodom, pišu Nezavisne.
Stavite ih u šerpu i potopite sa dva litra destilovane vode. Stavite na ringlu i kuvajte oko 20 minuta, poklopljene. Procedite tečnost, dodajte šećer i ubacite oprana i isečena dva limuna. Mešajte smesu dok ne postignete gustinu meda. Sipajte vrelu tečnost u tegle i zatvorite.
Ako ne želite sa šećerom da pravite ovaj med, koristite livadski med, ali ga izmešajte sa mlakom vodom u kojoj ste kuvali maslačak.
Naši stari su verovali da ovaj med sprečava kašalj, te da je dobar za čišćenje jetre i jačanje kostiju.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.