UNA na Balkan Cheese Festivalu: Rapsodija ukusa i raskoš za nepce - izlagači iz celog regiona predstavili najukusnije sireve

U pitanju su bile retke i neobične vrste malih proizvođača i zanatskih radionica, koji se retko nalaze u prodavnicama, na pijacama ili onlajn tržištu

Autor: Luka Vujović
05.10.2025. 19:33
  • Podeli:

Dvadeseti Balkanski cheese festival bila je prilika za oko 40 izlagača da predstavi svoje proizvode na izložbi autohtonih sireva, ali i za posetioce da ih probaju i iz prve ruke saznaju više o tim proizvodima. 

Štand do štanda i na skoro svakom - sirevi u bezbroj varijanti. U pitanju su bile retke i neobične vrste malih proizvođača i zanatskih radionica, koji se retko nalaze u prodavnicama, na pijacama ili onlajn tržištu. 

Svako od njih ima svoje metode, ali i istoriju domaćinstva.

"Interesantni smo dosta za prodavnice i restorane. Sirevi se rade po tradicinalnoj recepturi. Ručno su rađeni, nisu svi istog oblika, ali je ukus poseban", objašnjava za UNU Danica Ćuk iz mlekare "Ćuk" iz Banatskog Karađorđeva.

Od Banata do Bosne i Hercegovine posvećenost pravljenju sira nimalo ne opada.

"Ono što je karakteristično za naše područje je da koze koje mi imamo i uzgajamo lično su puštene stalno na ispašu i to daje drugačiji ukus mleka našim proizvodima i samim tim drugačiji ukus sira. Jedinstveni smo po siru u hrastovoj kori koji je jedinstven za područije BiH", kaže za UNU Alen Međedović, sa farme Milo selo.

Sa druge strane, kada je crnogorsko primorje u pitanju - uslovi za pravljenje sira su i više nego dobri.

"Specifična situacija za našu farmu je to što naše koze u jednom trenutku kad idu na ispašu iznad naše farme na brdu  vide i jezero i more...Bavimo se proizvodnjom kozijih i kravljih sireva sa različitim ukusima: maslina, smokva, čili, ruzmarin", pojašnjava za UNU Aleksandar Vukić, sa farme "Argella Montenegro" iz Bara.

Jedna izreka kaže da godine uopšte nisu važne, osim ako ste sir. Šalu na stranu - složićete se sa nnama da fokus danas nije bio na isključivoj degustaciji, već na čitavoj priči kako i od koga sir nastaje - a priča je mnogo i kod nas i u regionu i na to treba da budemo ponosni.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()