UNA sa vinogradarima: Poranilo grožde, ali trljaju ruke - biće vina više nego ikada

Tropsko i sušno leto ne samo da je ubrzalo berbu širom zemlje, već je pozitivno uticalo na ovogodišnji rod i kvalitet grožđa

Autor: Andrea Radovanović
01.08.2024. 19:25
  • Podeli:

Ova godina je presedan za vinogradare. Berba grožđa je prvi put poranila skoro mesec dana, a razlog su ekstremno visoke temperature koje izuzetno pogoduju vinovoj lozi.

Tropsko i sušno leto ne samo da je ubrzalo berbu širom zemlje, već je pozitivno uticalo na ovogodišnji rod i kvalitet grožđa.

Skoro pa neverovatno i do sada neviđeno - tako Zoran Jovanović opisuje ono što trenutno vidi u svom vinogradu u selu Petka, blizu Lazarevca. Najranije sorte grožda su uveliko sazrele što prethodnih godina, kako kaže, nije moglo da se očekuje pre kraja avgusta.

"Fenofaze su se ubrzale zbog visokih temperatura. Mi smo imali ranije visoke temperature i imali smo različite posledice, jedna od posledica je bio tzv. laki grozd gde su sokovi isparili zbog visokih temperatura, pre jedno tri godine mislim da je bilo ili četiri, možda se varam, a ove godine sve ide svojim tokom, samo brže", kaže za UNU vinogradar Zoran Jovanović.

Zato će berači u vinograd već za koji dan. Zoran i njegova supruga Mirjana pripremili su sve za početak. Očekuju prinos od pet tona po hektaru.

"Ove godine očekujemo najbolji rod do sada što se tiče belih sorti, šardonea i pinot grigia. Ranije kreću berbe za dve dekade u odnosu na prethodne godine. Mi smo, naravno, spremni na to. Kvalitet grožđa je izuzetan, zato očekujemo dobar prinos i nadam se, dobro vino", kaže Mirjana Jovanović.

Dobro vino, otkrivaju, može da se napravi jedino od dobrog i kvalitetnog grožđa za šta je neophodno pogoditi pravo vreme za berbu. Ne valja početi ni prerano, ni prekasno.

"Kad je normalnija godina vodimo računa o odnosu, balansu kiselina šećera i ph-a. Ovog puta smo se vodili samo jednim zahtevom od strane tehnologa, a to je da šećeri ne pređu preko 22. Znači, 21, 22, i kiselina i šta nam bog da", kaže Zoran, a Mirjana dodaje:

"Kada je grozd dobar, pun šećera, sa određenim procentom šećera, mi skidamo grozd, a sve je zatim stvar prerade i tehnike. Tu smo takođe spremni, koristimo novu tehnologiju, ne kao do sada tradicionalne metode, rashlađivanje vina, presovanje, tako da će svakako biti dobro vino".

Sorte grožđa koje najkasnije sazrevaju očekuju se početkom septembra, što je opet ranije u odnosu na prethodne godine. Ako ih obilne kiše ne iznenade, vinogradari i od njih očekuju mnogo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()