Naučnici otkrili zbog čega toliko volimo čokoladu - nije zbog šećera

Da li ste i vi ljubitelj čokolade?

17.02.2023. 07:00
  • Podeli:
Čokolada (1)-63e5f711def37.webp Foto: Pixabay

Istraživači sa Univerziteta u Lidsu u Engleskoj kažu da su razbili kod o tome šta čini čokoladu toliko neodoljivom. 

Oni su objavili svoje nalaze u novoj studiji objavljenoj u “ACS Applied Materials and Interfaces”. Istraživači kažu da se veliki deo žudnje svodi na to kako se čokolada topi u ustima. 

Do ovog zaključka su došli nakon što su ispitali svaki mehanički korak u procesu jedenja čokolade.

Zašto čokolada budi takvo zadovoljstvo?

Rezultati njihove studije sugerišu da ljudi vole čokoladu uglavnom zbog osećaja i teksture sadržaja masti na njenim krajnjim slojevima, koji se razlažu u našim ustima dok žvačemo. 

Zadovoljstvo koje dobijamo od jedenja čokolade dolazi uglavnom od načina na koji naš jezik i pljuvačne žlezde komuniciraju sa sadržajem masti u čokoladi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()