Ove godine se obeležava 50. godišnjica tog tradicionalnog običaja, o čijem poreklu postoji više verzija
Svakog Uskrsa u gradu Besijeru na jugu Francuske okuplja se "Bratstvo džinovskog omleta" kako bi pripremilo ogromni omlet od više od 15.000 jaja i podelilo ga hiljadama posetilaca koji dolaze na svečanost.
Ove godine se obeležava 50. godišnjica tog tradicionalnog običaja, o čijem poreklu postoji više verzija, prenosi Vašington Post.
Prema jednoj legendi, dok je Napoleon boravio u tom području uživao je u omletu koji mu je pripremio lokalni gostioničar. Jelo mu se toliko svidelo da je naredio da se pripremi ogroman omlet za njegove vojnike koristeći sva jaja iz sela. Od tog događaja priprema džinovskog omleta postala je tradicija.
Prema drugoj legendi, poreklo tradicije pravljenja omleta u Besijeru datira još iz 16. veka, kada su seljaci iz obližnjih sela poklonili francuskom kralju Henriku IV korpu sa jajima, a on je naredio da od njih bude pripremljen omlet za njega i njegove vojnike.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.