Večita dilema: Da li je tursku kafu bolje piti hladnu ili vruću?

Postoji jasna razlika

Autor: Web UNA TV
13.09.2024. 16:37
  • Podeli:
turska kafa, pixabay-6666d58a96820.webp Foto: Pixabay

Omiljeni napitak s kojim mnogi započinju dan može se konzumirati na mnoštvo različitih načina. U Srbiji se i dan-danas najviše pije domaća, turska kafa. Ipak, postoji jedna razlika u konzumiranju iste, te dok je jedni piju vruću, mnogi čekaju da se ohladi, pa je piju satima.

Pitanje da li je bolje piti vruću ili hladnu tursku kafu zavisi od ličnih preferencija i konteksta. Mi vam donosimo nekoliko aspekata koji vam mogu pomoći da odlučite.

Ukoliko volite da pijete vruću kafu imamo dobre vesti za vas. Naime, rezultati studije su pokazali kada je kafa delotvornija i kada jače utiče na organizam. Ispijanje kafe ima različite uticaje na zdravlje.

Prvih 10 minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po celom telu, prouzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca. Nakon 20 minuta kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizujući umor. Nivo dopamina povećava se i zadržava, što stvara osećaj da treba biti oprezan i usredsređen.

Posle 30 minuta rad nadbubrežnih žlezda se ubrzava i stvara se više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zenica, vid može da postane oštriji. Već posle 40 minuta telo počinje da proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar kičmene moždine, što dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Četiri sata kasnije metabolizam se ubrzava, zbog čega se brže sagoreva energija. Telo tokom tog perioda počinje da razgrađuje i nataložene masti.

Vruća turska kafa

  • Tradicionalni način: Turska kafa se obično služi vruća, jer se tako najbolje osećaju arome i pun ukus kafe. Aroma se oslobađa iz toplih isparenja, a tekstura kafe je bogatija i punija.
  • Zadovoljstvo ukusa: Mnogi ljubitelji kafe uživaju u toplini i intenzivnosti koja dolazi sa ispijanjem sveže skuvane kafe.
  • Efekat kofeina: Kofein se brže apsorbuje kada je kafa topla, pa efekat može biti brži.

Hladna turska kafa

  • Osvježavajuća opcija: Ako je vreme toplo ili si u pokretu, hladna kafa može biti osvežavajuća i prijatna.
  • Manje gorka: Hladna kafa može imati manje gorčine jer se hladnija temperatura smanjuje percepcija nekih gorkih elemenata.
  • Trendovi: Hladni napici od kafe, kao što su "iced coffee" ili hladno pripremljena kafa, postaju sve popularniji, pa možeš eksperimentisati sa hladnom verzijom turske kafe, mada to nije tradicionalno.

 

Zaključak: Tradicionalno se turska kafa pije vruća, ali ukoliko voliš hladnije napitke ili tražiš nešto osvežavajuće, možeš probati i hladnu verziju. Sve zavisi od tvog ukusa i situacije!

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()