Sigurno ste primetili da se povremeno pojavi čips sa ivicama koje imaju zelenkastu nijansu.
Jedna korisnica Fejsbuka postavila je pitanje u grupi o tome zašto su ivice čipsa ponekad zelene. Odgovori su varirali - neki su tvrdili da je to zbog zelenih delova krompira, dok su drugi pokušavali da pruže naučna objašnjenja.
Jedan korisnik je objasnio da je "krompir bio previše izložen svetlu ili suncu, što je dovelo do stvaranja hlorofila u delovima krompira koji su bili iznad zemlje.“ Ovu teoriju je potvrdio i jedan botaničar, prema pisanju Mirror-a, a prenosi N1 Zagreb.
Botaničar dalje objašnjava da krompir obično raste ispod zemlje, ali ako se previše približi površini, sunčeva svetlost uzrokuje razvoj hlorofila (zelenog pigmenta), slično kao u listovima biljaka.
"Zeleni delovi nisu štetni za konzumaciju i krompir nije opasan za zdravlje", dodaje botaničar. "Da bi zeleni delovi ozbiljno naštetili vašem zdravlju, morali biste ih pojesti u veoma velikim količinama."
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.