Zašto kijamo od bibera?

Hemikalija u biberu, poznata kao piperin, jako je iritantna i podstaći će reakciju vašeg tela na kijanje

10.05.2023. 20:03
  • Podeli:
papar, pixabay-63a03d0572908.webp Foto: Pixabay

Od suznih očiju do znojenja i kijanja, rukovanje i konzumacija određenih začina može izazvati telesne reakcije koje su ponekad jednostavno bizarne.

Pa zašto biber tera na kijanje? Ispostavilo se da u biberu postoji hemikalija koja iritira nos.

Kijanje se događa kada uznemirujuća stvar uđe u nos (poput prašine), uzrokujući da nekoliko delova tela i mozga rade zajedno kako bi izbacili taj iritant.

Hemikalija u biberu, poznata kao piperin, jako je iritantna i podstaći će reakciju vašeg tela na kijanje.

Piperin pokreće receptore za bol i kiselost u nosu, i u suštini ti receptori signaliziraju mozgu da piperin ne bi trebalo da bude tamo. Da biste ga se rešili, javlja se reakcija na kijanje, a to su suzne oči i šmrcanje dok ne nestane.

Ako se nadate da to možete zaustaviti, imamo loše vesti. Ne možete. Nakon što iritant dospe u nos, javlja se kijanje. 

Međutim, možete pokušati da izbegnete udisanje crnog bibera tako što ćete ga lagano protresti u posudu ili dodati polagano kako se čestice ne bi tako lako digle u vazduh, piše lifesavvy.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()