Ako imate više od 50 godina, u kafu bi trebalo da dodate jedan sastojak

Možete ga koristiti umesto šećera

26.04.2023. 10:18
  • Podeli:
Kafa (1)-641076a0c3aca.webp Foto: Pixabay

Uticaj kofeina na organizam česta je tema istraživanja, posebno ako se uzme u obzir da mnogi konzumiraju više šolja kafe dnevno od preporučene doze.

U konzumiranju svih vrsta namirnica, pa i kafe, treba imati meri, kako se ne bi javili potencijalni štetni efekti.

Dr Pamela Pik naglašava da se nakon 50. godine života mnoge funkcije u organizmu usporavaju, ali da se ishranom to može poboljšati.

Ona smatra da u kafu treba dodavati cimet, a u slana jela kurkumu.

,,Kurkuma jača imunitet i umanjuje upalne procese u zglobovima“, objasnila je. Kurkuma se sa razlogom naziva još i "kraljicom začina", a može pozitivno uticati na očuvanje kognitivnih funkcija.

Jedan gram cimeta dnevno može smanjiti nivo šećera u krvi, lošeg holesterola i triglicerida.

,,Cimet ima protivupalno i antimikrobijalno dejstvo. Održava nivo šećera u krvi jer usporava pražnjenje želuca nakon uzimanja hrane. Na taj način, sprečava da šećer naglo skače ili opada i poboljšava osetljivost organizma na insulin", naglasila je dr Pik.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()