Crveno meso, popularan izvor proteina, povezuje se s višim nivoima holesterola i povećanim rizikom od srčanih bolesti
Kako starimo, održavanje zdravlja srca postaje sve važnije. Naš izbor ishrane igra značajnu ulogu u tome, a unos proteina je ključni faktor. Crveno meso, popularan izvor proteina, povezuje se s višim nivoima holesterola i povećanim rizikom od srčanih bolesti. Redovna konzumacija crvenog mesa može dovesti do povišenih nivoa LDL (lošeg) holesterola, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
Dakle, ako želimo da poboljšamo zdravlje srca, ključno je pronaći zdravije alternative. Srećom, dijetetičarke Lisa Endrus i Krutika Nanavati otkrile su nekoliko odličnih opcija koje su izvrsne za zdravlje srca i pomažu i u kontroli nivoa holesterola.
Piletina i ćuretina bez kože, klasičan je izbor nemasnih proteina.
“Piletina i ćuretina bez kože odlične su opcije za mršavljenje jer su nemasni proteini i sadrže manje kalorija od crvenog mesa”, ističe Endrus.
Nanavati se slaže i ističe: “Pileća prsa imaju nizak udeo masti i visok udeo proteina. Osim toga, ćureća prsa su takođe nemasna i bogata proteinima.”
Premda imaju malo kalorija, posebno u poređenju s crvenim mesom, Andrus napominje da piletina i ćuretina svejedno sadrže vitamine B, kao što su B6 i B12, koji su potrebni za smanjenje homocisteina – kemikalije koja je povezana s bolestima srca i moždanim udarom.
Masne ribe poput lososa i skuše izvrsna su alternativa crvenom mesu. Prema Andrus, ovi ukusni izvori proteina “sadrže omega-3 masne kiseline koje pomažu da se smanji upalu i zaštititi naše srce.”
Te masnoće ne samo da podupiru zdravlje srca, već takođe doprinose mršavljenju.
“Zdrave masti u hrani takođe pomažu u podsticanju osećaja sitosti, što može pomoći u mršavljenju”, istakla je dijetetičarka. Nanavati zaključuje da je ovo meso “prepuno proteina”, s 22 grama po porciji od otprilike 85 grama.
Za one koji žude za plodovima mora, ali nisu raspoloženi za losos, škampi i školjke su odlična opcija.
“Škampi i drugi plodovi mora dobri su za vaše srce jer sadrže selen – antioksidans koji štiti ćelije u vašem telu od oštećenja slobodnih radikala”, kaže Endrus za SheFinds.
Osim toga, plodovi mora su izvor omega-3 masnih kiselina koje doprinose zdravlju srca smanjujući upale i poboljšavajući rad krvnih sudova.
Svojim niskim sadržajem kalorija i masti, škampi i školjke savršeni su za one koji vode računa o težini i traže ukusne proteinske opcije koje pomažu u snižavanju nivoa holesterola.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.