Alarmantno otkriće lekara: Namirnice koje svakodnevno jedemo razaraju arterije?

Konzumiranje hrane koja ima puno proteina može dovesti do nakupljanja holesterola i masti u našim arterijama, kažu stručnjaci

24.02.2024. 19:26
  • Podeli:
shutterstock_1137479783 srce, holesterol, kanal, vena, zdravlje, masnoća-6533c77ebe4f8.webp Foto: Shutterstock

Doktori su upozorili da bi konzumiranje previše proteina moglo biti loše za vaše arterije i istakli koje četiri namirnice mogu biti štetne po vaše zdravlje.

Nova studija američkih istraživača otkrila je da preveliki nivoi proteina mogu povećati aterosklerozu, nakupljanje masti, holesterola i drugih supstanci na zidovima arterija.

Namirnice koje imaju visok sadržaj proteina su meso, jaja, sočivo i riba, uključujući lososa i bakalar.

Dr Babak Razani, viši autor studije, rekao je:

"Naša studija pokazuje da povećanje unosa proteina u potrazi za boljim metaboličkim zdravljem nije panaceja. Mogli biste naneti pravu štetu svojim arterijama."

Studija je objavljena u časopisu "Nature Metabolism". Istraživanje je obuhvatilo mala ispitivanja na ljudima i eksperimente na miševima.

Pokazalo se da potrošnja više od 22% kalorija u ishrani iz proteina može dovesti do povećane aktivacije imunih ćelija koje igraju ulogu u formiranju opasnog krvnog plaka u arterijama.

Foto: Pixabay

Istraživački tim je takođe otkrio da je leucin, aminokiselina obogaćena namirnicama životinjskog porekla, kao što su govedina, jaja i mleko, prvenstveno odgovorna za abnormalne makrofage, aktivaciju belih krvnih zrnaca i rizik od ateroskleroze.

Doktor Razani, sa Univerziteta u Pitsburgu, dodao je:

"Nadamo se da ovo istraživanje započinje razgovor o načinima promene ishrane na precizan način koji može uticati na funkcionisanje tela na molekularnom nivou i smanjiti rizik od bolesti. Podaci iz poslednje decenije otkrili su da Amerikanci uglavnom konzumiraju mnogo proteina, uglavnom iz životinjskih izvora. Skoro četvrtina stanovništva prima više od 22% svih dnevnih kalorija samo iz proteina."

Doktor Razani je sugerisao da je ovaj trend verovatno vođen popularnom idejom da su proteini u ishrani neophodni za zdrav život.

Ali, istraživanja su otkrila da previše proteina možda nije dobro za dugoročno zdravlje.

Doktor Razani je na kraju istakao:

"Važno je sagledati ishranu u celini i predložiti uravnotežene obroke koji neće nenamerno pogoršati kardiovaskularna stanja, posebno kod ljudi sa rizikom od srčanih bolesti i poremećaja krvnih sudova. Potencijal našeg istraživanja je da informiše, kao i da utiče na osmišljavanje zdravih dijeta", rekao je Razani, prenosi Mirror. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()