Kako starimo, održavanje zdravog probavnog sistema postaje sve važnije.
Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste držali zdravlje creva pod kontrolom.
Jedan od najboljih koraka koji treba poduzeti je dodavanje prave hrane u vašu ishranu, a to često uključuje i hranu bogatu vlaknima.
Mnogo je prednosti redovnog jedenja bobičastog voća. Ovi mali plodovi bogati su netopivim vlaknima, koja potpomažu rad creva i hrane korisne crevne bakterije. Njihov visok sadržaj antioksidansa takođe doprinosi celokupnom zdravlju.
Mahunarke su izvrstan izvor ne samo biljnih proteina, već i topivih i netopivih vlakana, podstičući redovno pražnjenje creva i hranjenje crevnih bakterija.
Čia semenke su bogate rastvorljivim vlaknima, koja pomažu u usporavanju probave i podstiču osećaj sitosti. Bogate su i omega-3 masnim kiselinama, koje imaju protivupalna svojstva.
Brokoli sadrži sulforafan, jedinjenje koje može zaštititi probavni sistem, zajedno s vlaknima za zdravlje probave. Pokazalo se da sulforafan ima i svojstva protiv raka.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.