Dokazana moć kiselog kupusa: Ovako utiče na celokupno zdravlje čoveka

Fermentacija menja nutritivni profil kiselog kupusa i povećava korisne metabolite

05.05.2025. 13:15
  • Podeli:
shutterstock_2262473937 kiseli kupus turšija zimnica-6544b60bd431d.webp Foto: Shutterstock

Fermentisani, kiseli kupus pomaže u zaštiti crevnih ćelija od oštećenja povezanih sa upalom, za razliku od sirovog kupusa ili samog rasola, pokazalo je nova studija Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu.

Istraživači nisu pronašli razliku između domaćeg i kupovnog kiselog kupusa, što znači da su oba pristupačna opcija za bolje zdravlje creva.

Identifikovanjem stotina metabolita povezanih sa fermentacijom, otvorili su da on može da poveća otpornost sistema za varenje - a ispitivanja na ljudima su u toku.

Kiseli kupus i zdravlje creva

Istraživači su otkrili da ovaj fermentisani - kiseli kupus može pomoći u zaštiti creva – ključnog dela celokupnog zdravlja koji podržava varenje i pomaže u odbrani od bolesti.

Studija, koju su vodili profesorka nauke o hrani Marija Marko i postdoktorski istraživač Leh Vei, istraživala je šta se dešava tokom fermentacije, fokusirajući se na to kako se hemijska jedinjenja (metaboliti) u kiselom kupusu razlikuju od onih u sirovom kupusu.

Kako je rađena studija

Da bi testirali potencijalne koristi kiselog kupusa, istraživači su uporedili tri stvari:

  • sirovi kupus
  • fermentisani kiseli kupus
  • preostali rastvor iz procesa fermentacije.

Ispitivali su da li svaka od njih može pomoći u zaštiti ćelija creva od oštećenja povezanih sa upalom. Uzorci kiselog kupusa obuhvatali su i proizvode kupljene u prodavnici i serije fermentisane u laboratoriji.

Rezultati su pokazali da kiseli kupus pomaže u očuvanju integriteta crevnih ćelija, dok sirov kupus i salamura nisu. Zanimljivo je da nije bilo razlike između kupovne i laboratorijski napravljene verzije - obe su bile podjednako efikasne.

"Neki od jedinjenja koje nalazimo u kiselom kupusu su iste vrste metabolita za koje otkrivamo da ih proizvodi crevni mikrobiom, tako da nam to daje malo više poverenja da ova veza koju smo pronašli između metabolita u kiselom kupusu i dobrog zdravlja creva ima smisla", rekla je Marija Marko:

"Nije bitno da li pravimo kiseli kupus kod kuće ili ga kupujemo u prodavnici. Obe vrste kiselog kupusa izgleda da štite funkciju creva."

Moć fermentacije

Hemijska analiza pokazuje da fermentacija menja nutritivni profil kupusa, povećavajući korisne metabolite kao što su:

  • mlečna kiselina
  • aminokiseline
  • hemikalije biljnog porekla povezane sa zdravljem creva.

Ove promene mogu da objasne zašto se fermentisana hrana često smatra korisnom za varenje.

Marko je rekla da su ona i Vej identifikovali stotine različitih metabolita proizvedenih tokom fermentacije i da sada rade na utvrđivanju koji od njih igraju najveću ulogu u podržavanju dugoročnog zdravlja creva.

Oštar saveznik za otpornu probavu

"Uz konzumiranje više vlakana i svežeg voća i povrća, čak i ako jedemo samo običnu porciju kiselog kupusa, otkrićemo da nam to može dugoročno pomoći protiv upala, na primer, i učiniti naš digestivni trakt otpornijim kada imamo poremećaj", kaže Marko.

Fermentisano povrće i namirnice su već osnovna hrana u mnogim dijetama, ali ovo istraživanje sugeriše da bi mogli biti više od samog ukusnog priloga.

Marko je rekla da je sledeći korak sprovođenje ispitivanja na ljudima kako bi se videlo da li metaboliti koji štite creva, a koji se nalaze u kiselom kupusu, mogu imati iste pozitivne efekte kada se uključe u svakodnevnu ishranu, kao što je pokazano u laboratoriji.

"Malo kiselog kupusa bi moglo mnogo da pomogne. Trebalo bi da razmislimo o uključivanju ove fermentisane hrane u našu redovnu ishranu, a ne samo kao prilog", poručila je Marko.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()